Pieter Omtzigt betwijfelt haalbaarheid van boeren onteigening op basis van Aerius modellen in Twitterdraad

Politiek20 mrt 2023, 16:00

In een recente Twitterdraad heeft Pieter Omtzigt, Nederlands politicus, zijn zorgen geuit over het mogelijke onteigenen van boeren op basis van de Aerius modellen. Omtzigt benadrukt dat deze modellen elk jaar veranderen en onnauwkeurig zijn, wat het onteigenen van boeren op basis van deze gegevens riskant en mogelijk juridisch onhaalbaar maakt.

Omtzigt benadrukt dat het gebruik van de Aerius modellen kan leiden tot duizenden rechtszaken, aangezien de gegevens niet betrouwbaar genoeg zijn om onteigening te rechtvaardigen.

Bovendien stelt hij dat onteigening alleen mag plaatsvinden als kan worden aangetoond dat een bedrijf schade veroorzaakt en dat er geen andere oplossing mogelijk is. Omtzigt suggereert dat het aantonen van dergelijke schade buitengewoon moeilijk zal zijn.

In het debat gaf Tjeerd de Groot van D66 toe dat onteigening op basis van de Aerius modellen inderdaad problematisch is. Desondanks stemde D66 tegen een motie om juridisch advies in te winnen over de kwestie. Omtzigt dringt er bij de regering op aan om deze motie alsnog uit te voeren en de juridische adviezen openbaar te maken, zodat de haalbaarheid en rechtmatigheid van het onteigeningsbeleid beoordeeld kan worden.

(Artikel gaat verder onder deze oproep) Abonneer je op mijn gloednieuwe-nieuwsbrief. Als je je gratis aanmeldt krijg je dagelijks een mooie column in je mail-doosje over een onderwerp dat we hier op DDS niet kunnen behandelen op die manier (vanwege Big Tech). En als je denkt, goh, ik wil hem wel steunen met een klein bedragje per maand (of per jaar), dan krijg je er meerdere artikelen per dag voor terug, plus podcasts en video's. What's there not to love?!

De discussie rondom het onteigenen van boeren is al enige tijd gaande en heeft geleid tot verdeeldheid onder politici, boeren en milieuactivisten. Voorstanders van onteigening stellen dat het noodzakelijk is om de uitstoot van stikstof te verminderen en de biodiversiteit in Nederland te beschermen. Critici zeggen daarop dat dit onzinnig is - en Omtzigt voegt daar nu dus aan toe dat het niet eens juridisch kan.

Volg mij op Twitter.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten