Het VN Klimaatpanel IPCC heeft een nieuw rapport uitgebracht, het syntheserapport, waarin geconcludeerd wordt dat de mogelijkheden om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad snel kleiner worden. Het rapport is een samenvatting van zes deelrapporten over klimaatverandering die de afgelopen jaren zijn verschenen.
Het IPCC-rapport benadrukt, aldus de klimaat-hypende NOS, dat het belangrijk is om de verdere opwarming van de aarde zo veel mogelijk te beperken, zelfs elke tiende van een graad maakt de gevolgen minder ernstig.
Het rapport meldt ook dat klimaatverandering tot onomkeerbare gevolgen heeft geleid voor mens en natuur, en tussen de 3,3 en 3,6 miljard mensen in kwetsbare omstandigheden leven. Bovendien hebben miljoenen mensen te maken met acute voedselonzekerheid en zijn veel planten- en diersoorten verdwenen door klimaatverandering.
Het syntheserapport is door regeringen woord voor woord en regel voor regel geaccepteerd tijdens een bijeenkomst in het Zwitserse Interlaken. Nu het rapport wereldwijd geaccepteerd is, vormt het de basis voor de mondiale klimaatonderhandelingen die later dit jaar verdergaan.
Het rapport benadrukt de noodzaak om meer actie tegen klimaatverandering te ondernemen, aldus Hoesung Lee, voorzitter van het IPCC. Hij stelt dat "als we nu handelen, we nog steeds een leefbare en duurzame toekomst voor iedereen kunnen veiligstellen."
(Tekst gaat verder onder deze oproep) Abonneer je op de gloednieuwe-nieuwsbrief van onze hoofdredacteur. Als je je gratis aanmeldt krijg je dagelijks een mooie column in je mail-doosje over een onderwerp dat we hier op DDS niet kunnen behandelen op die manier (vanwege Big Tech). En als je denkt, goh, ik wil hem wel steunen met een klein bedragje per maand (of per jaar), dan krijg je er meerdere artikelen per dag voor terug, plus podcasts en video's. What's there not to love?!
Het rapport is mede geschreven door twee Nederlandse experts, waaronder Detlef van Vuuren van het Planbureau voor de Leefomgeving. Van Vuuren is expert op het gebied van het zogenoemde CO2-budget en meldt dat vrijwel alle scenario's de 1,5 graad opwarming tussen 2030 en 2035 overschrijden, tien jaar eerder dan verwacht in 2014. Hij benadrukt dat alle CO2 die wordt uitgestoten eeuwenlang in de atmosfeer blijft zitten en dat het daarom belangrijk is om snel de uitstoot te verminderen om verdere opwarming te beperken.