De verkiezingskoorts begint langzaam maar zeker op te lopen in Nederland. Verkiezingsprogramma's zijn gepresenteerd, en de kandidatenlijsten zijn deels bekend. De peilingen van deze week laten weinig verandering zien voor de meeste partijen ten opzichte van vorige week. Opvallend is de terugval van 2 zetels bij de BoerBurgerBeweging (BBB), na een stijging van 4 zetels vorige week.
Forum voor Democratie handhaaft zich opnieuw op 5 zetels, terwijl de afsplitsers van JA21 en BVNL nog steeds onzeker zijn over hun levensvatbaarheid na de verkiezingen. De partij onder leiding van Thierry Baudet nadert zelfs het ooit zo invloedrijke CDA, en het is niet ondenkbaar dat FVD in de komende campagne nog verder zal stijgen.
Een boeiend aspect van de peilingen was ook de vraag wie kiezers als premier zouden willen zien als ze konden kiezen uit drie kandidaten. Mona Keijzer, die vorige week nog op de eerste plaats stond, daalt naar de derde plaats, terwijl Dilan Yeşilgöz stijgt van de derde naar de eerste plaats. Hoewel de verschillen subtiel zijn, duidt dit wel op een verandering in de voorkeur van de kiezers.
De grafiek toont de keuzes van kiezers van BBB, VVD en PvdA/GroenLinks bij de Provinciale Statenverkiezingen van 2023, en vergelijkt deze met de keuzes van kiezers van de Nederlandse Sociale Coalitie (NSC) in de afgelopen week en deze week. Opvallend is dat de positie van Dilan Yeşilgöz lijkt te versterken bij kiezers van VVD, BBB en NSC, terwijl die van Mona Keijzer verzwakt. De oorzaak hiervan is echter nog niet duidelijk, of dit nu te maken heeft met het tijdstip van de peiling kort na de aankondiging van BBB, of andere gebeurtenissen die de positie van BBB hebben beïnvloed.
Slechts 50% van de kiezers die bij de Provinciale Statenverkiezingen van 2023 op BBB stemden, is nu van plan is om op BBB te stemmen, terwijl 30% kiest voor NSC. Huidige NSC-kiezers geven nog steeds de voorkeur aan Mona Keijzer, maar het verschil met Dilan Yeşilgöz wordt kleiner. Aldus de Hond.
Help DDS deze moeilijke tijden door te komen. Help ons een vuist te maken tegen de mainstream media én tegen het partijkartel. Strijd zij aan zij met ons. Doneer op BackMe en strijd zij-aan-zij met DDS tegen de globalistische elites.
Een ander aandachtspunt is dat in voorgaande verkiezingen vier partijen nodig waren om een regering te vormen, maar het lijkt erop dat dit keer drie partijen voldoende kunnen zijn. Het probleem is echter dat de NSC momenteel geen zetels heeft in de Eerste Kamer, wat de kans op een regering met slechts drie partijen verkleint. Als de formatie op dezelfde wijze verloopt als in voorgaande jaren, kan dit leiden tot een langere formatieperiode dan voorheen.