De VVD is virtueel weer de grootste partij van Nederland. De nepliberalen geleid door Dilan Yesilgöz staan nu namelijk op 27 zetels volgens de peiling van Ipsos. Dat zijn er twee meer dan Nieuw Sociaal Contract (NSC) van Pieter Omtzigt. GroenLinks-PvdA gaan er fors op achteruit, en de PVV zat de afgelopen dagen in de lift.
Als er vandaag verkiezingen zijn wordt het een spannende race tussen de VVD en NSC. Dat beweert de peiling van Ipsos. De VVD zou dan uitkomen op 27 zetels, terwijl NSC genoegen zou moeten nemen met 25 zetels. Dat is een klein verlies voor NSC en een kleine winst voor VVD...
Maar er moet wel bij opgemerkt worden dat NSC a) een controverse achter de rug heeft en b) nog niet de kieslijst gepresenteerd heeft en dus ook nog geen groot partijcongres om positieve aandacht te genereren. Dit in tegenstelling tot de VVD, waar Yesilgöz juist afgelopen weekend lekker De Grote Leider mocht spelen én langskwam bij het ene na het andere tv-programma.
Ondertussen is er slecht nieuws voor PvdA-GroenLinks. Het linkse samenwerkingsverband moet namelijk genoegen nemen met slechts één zeteltje winst sinds het begin van de maand. Bij Ipsos is dat problematisch voor de roodgroenen, omdat ze daar al vanaf het begin op grote achterstand van de concurrentie voor het premierschap staan. Dat verschil is en blijft groot. De achterstand op de VVD is 6 virtuele zetels, op NSC 4.
Kort gezegd: dat is enorm aangezien het om een samenwerkingsverband van twee relatief grote partijen gaat. Als ze niet samen op net zoveel of bijna net zoveel zetels als de VVD komen is dit gewoon een fiasco voor ze.
De Algemene Politieke Beschouwingen waren voor de PVV een behoorlijk positieve affaire. Wilders en de zijnen zijn bij Ipsos gestegen van 15 naar 18 zetels. Dat is dus +3 in korte tijd. Geen wonder dat Geert Wilders heel erg blij mee is:
De vraag is wel welke impact de controverse rond Harm Beertema en de sociaal-liberale vleugel in de PVV, die transgenderbehandelingen voor kinderen volkomen normaal vindt, hierop heeft. Maar dat gaan we dus niet vandaag zien; áls dat impact heeft op de PVV, dan gaan we dat waarschijnlijk pas voor het eerst zien bij de komende peiling van Maurice de Hond.
Het verlies voor BBB blijft zich ondertussen voortzetten. Toen Mona Keijzer zich aansloot bij de partij van Caroline van der Plas dachten beide dames dat zij als "premierskandidaat" mogelijk een grote rol zou kunnen spelen in de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen 2023. Vooralsnog lijkt dat absoluut niet het geval te zijn. Sterker nog, BBB verliest alleen maar. Waar de partij begin van deze maand op 15 virtuele zetels stond bij Ipsos zijn er daar nu nog maar 13 van over.
Natuurlijk is dat nog steeds enorme groei voor BBB in vergelijking met de Tweede Kamerverkiezingen van 2021... maar het zou wel een tegenvallend resultaat zijn voor die partij gezien de groei die BBB in de tussenliggende periode meemaakte.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS begrijpen we dat de aankomende Tweede Kamerverkiezingen de belangrijkste verkiezingen van ons leven zijn. Daarom gaan we er met gestrekt been in. Elke dag weer. Steun ons daarom! Doneer aan DDS en help ons te strijden voor jouw vrijheid, jouw kinderen, en jouw welvaart!
Voor de rest is het niet zo heel interessant allemaal - voornamelijk omdat de verschuivingen bij alle andere partijen niet bestaan of minimaal zijn. D66 verliest een zetel en gaat van 10 naar 9. Het CDA verliest ook en daalt van 5 naar 4. De PvdD zakt van 9 naar 7. Oh, en de SP stijgt van 3 naar 5.
De andere partijen blijven allemaal honderd procent stabiel. FVD staat op 3 zetels, wat bij Ispos best redelijk is voor die partij, want Ipsos heeft er een handje van FVD te onderschatten. Denk staat ook op 3, datzelfde geldt voor SGP, Volt, en JA21. De ChristenUnie heeft twee virtuele zetels meer dan die partijen.
50Plus gaat uit de Kamer verdwijnen. Dat geldt ook voor BVNL, aldus Ipsos. Maar... BIJ1 staat opeens tóch weer op een zetel. Interessant, want die zetel is erbij gekomen sinds Sylvana Simons liet weten dat ze het voor gezien houdt in de politiek.