SCP waarschuwt voor sociale gevolgen van kansenongelijkheid. Wil de schuldige nú opstaan!

Economie20 mrt 2023, 17:00

De structurele ongelijkheid in ons land is hardnekkig, het neemt toe en heeft grote gevolgen stelt het Sociaal Cultureel Planbureau, SCP, in haar recente rapport ‘Eigentijdse ongelijkheid’.

SCP: ‘Succesvol deelnemen aan de samenleving hangt naast het klassieke economische kapitaal ook af van wie je kent, waar je bij past en wie je bent.’ SCP komt met een indeling van zeven sociale klassen. De helft gaat goed tot uitstekend, de andere helft gaat matig tot zeer slecht. Dit rapport valt samen met het rapport van het CPB dat steeds meer Nederlanders onder de armoedegrens vallen, voedselbank.

De waarschuwing van SCP én CPB is: het gaat in sociaal opzicht niet goed. Politiek doe er iets aan. Opvallend is dat beide rapporten geen reden geven waardoor dit verschijnsel plaatsvindt. Wat is de oorzaak dat de sociale cohesie van ons land achteruit dendert, de ongelijkheid toeneemt en de laagste klassen daarvan de dupe zijn?

Het beleid is gericht geweest - en nu nog meer - op globalisme. Wat is globalisme? Kortweg komt het erop neer dat wat buiten onze landsgrenzen gebeurt, veel interessanter gevonden wordt dan wat erbinnen gebeurt. Voorbeeld: PvdA was vroeger een partij die opkwam voor de zwakkeren in de samenleving, voor de arbeiders. Dat is allang voorbij, ‘klootjesvolk’ werd het door hen genoemd. De aandacht richtte zich op de EU zoals PvdAer Frans Timmermans zo fanatiek doet. Het beleid richt zich op de zwakkeren buiten onze landsgrenzen ten koste van zwakkeren erbinnen. Zie woningbeleid. Het is een asociaal beleid.

Onze premier Mark Rutte is een politicus die het buitenland gigantisch belangrijk vindt en intern laat slabakken, zie alle affaires waar hij geen verantwoording voor neemt. Ook minister van financiën Sigrid Kaag vindt het buitenland gigantisch belangrijk en stikstof en klimaat. Soevereiniteitsoverdracht vindt plaats aan de EU, digitaal paspoort, groene transitie, begrotingsunie en kapitaalmarkt unie, open grenzen, WEF.

Dáár ligt de beleidsfocus, maar niet bij de zwakkeren. Moeten we dan verbaasd zijn dat de sociale ongelijkheid van Nederland gevaarlijke proporties heeft aangenomen volgens CPB en SCP? Moeten we dan verbaasd zijn als de kiezer zegt: “nu is het basta!”

Het zou verbazingwekkend zijn als het anders was.

Frits Bosch, econoom en socioloog. Tevens auteur van “Risico als obsessie”, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite”, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer”.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten