PVV-minister voor Migratie en Asiel Marjolein Faber hield zich vandaag heel rustig staande in de Tweede Kamer. Ze had eigenlijk de hele Kamer tegen zich vanwege haar Europese faalactie wat betreft een opt-out, maar daar wist ze zich wel raad mee. Af en toe reageerde ze zelfs op ronduit hilarische wijze als ze haar (domme) vragen stelden. Mijn favoriet? "Ik had geen telraampje bij me." De linkse oppositie wilde graag weten van minister Faber (Anne-Marijke Podt,
D66) "hoeveel ministers" uit de EU de opt-out van Nederland steunen, en hoeveel ertegen zijn. Faber zei namelijk dat "sommige" landen het prima vinden, en andere landen zijn er juist weer minder blij mee. Podt vroeg daarop over "hoeveel" landen ze het dan precies heeft.
"Tja, ik had geen telraampje bij me," was het antwoord van Faber op die trolactie. En ja, dat was het. Want volgens Podt was het maar één land dat het idee op zich wel zag zitten: Hongarije. Alle andere landen zijn er volgens haar op tegen.
Instroom
Vervolgens legde Faber uit dat zij ook wel begrijpt dat "een opt-out een plan van de lange adem is." Dit is niet iets dat je zomaar in een poep en een scheet regelt. Je moet in Europa allemaal landen ervan overtuigen dat ze je dit moeten 'geven.' Dat vraag je niet vandaag aan om het morgen te krijgen. Dat kan de Kamer heel vervelend vinden, maar dat boeit Faber niet. Zij zet dit plan door. In de tussentijd gaat ze natuurlijk nog op andere manieren te werk om de migratie-instroom te beperken.
Als er niets gebeurt aan "de instroom," zei Faber, "wordt heel Nederland straks één groot Ter Apel." Mevrouw Podt van D66 (what's in a name) vond dat allemaal niet fijn om te horen. Want, zei ze, Nederlanders willen een snelle oplossing. Wacht, wat? Een D66'er die pretendeert zich hier zorgen over te maken. Je moet er toch echt keihard om lachen, he?
Eerdmans valt Faber aan
Verrassend genoeg zette Joost Eerdmans van JA21 de aanval in op Faber. Volgens hem had ze gefaald in de EU. Had ze zichzelf niet overschreeuwd, wilde hij weten? En zichzelf en daarmee ons land dus eigenlijk voor gek gezet? "Er is meer nodig dan een briefje versturen van zes regels, en dan ook aan het verkeerde adres," aldus de JA21-man, van wie verwacht werd dat hij Faber juist op enigszins positieve wijze zou benaderen, en niet met een mes in de rug zou steken.
Het antwoord van Faber daarop was: ze wilde heel duidelijk een boodschap afgeven in Europa. Dat is haar gelukt, zei ze. Nogmaals, dat ze niet even naar Luxemburg ging en daar direct met een opt-out "onder mijn arm terugkwam," dat had ze wel verwacht. Zij wilde de toon zetten en duidelijk maken aan de rest van de EU wat ze wil.
Hilarisch toneelspel
Voor de rest was het van één laken een pak. Er was heel veel kritiek, en er waren allemaal 'vragen' over de problemen die opgelost moeten worden, omdat het zo 'echt niet meer kan.' Dit terwijl die problemen veroorzaakt zijn door de personen en partijen die Faber juist vandaag zo fel bekritiseerden.
Het was echt ongelooflijk om te zien. CDA'ers, CU'ers, D66'ers (!) en dan nog een heel scala aan andere partijen die de afgelopen jaren samen hebben gewerkt om de asielinstroom onbeperkt te laten groeien maken zich opeens 'heel erg zorgen'. Over de instroom. Over Ter Apel. Over asiel in het algemeen. En ze willen allemaal opeens "daden" zien van Faber.
Lachwekkend.
Baudet: Schengen opzeggen
De enige nuttige interruptie was van Thierry Baudet. De FVD-leider gaf aan dat hij "waardering" heeft voor Faber. Hij snapt dan ook werkelijk niet, zei hij, waarom de rest van de Kamer zo geïrriteerd reageert op wat zij wil.
Maar goed, wil Faber - zei hij - niet af van Schengen? Dat zou echt iets doen aan
immigratie.
Faber zei daarop dat ze Baudets opmerkingen erg goed begrijpt, maar dat ze dat niet wil vanwege de impact die dat heeft op de economie. Ze wil er liever voor zorgen dat de buitengrenzen van de EU beter beveiligd wordt.
Natuurlijk zijn er tegelijk, legde ze uit, wel Europese landen die meer doen wat betreft hun interne grenzen. Zie Denemarken, Oostenrijk en Duitsland. Daar wil ze ook naar kijken - en over overleggen.
Baudet reageerde enigszins verbaasd dat een minister van de PVV blijkbaar niet af wil van Schengen? Dit terwijl de PVV daar altijd heel helder over is geweest, namelijk dat ze Schengen niet fijn vinden?
Fabers antwoord was dat de PVV een handtekening heeft gezet onder een coalitieakkoord. Dat coalitieakkoord pleit nadrukkelijk niet voor het opzeggen van Schengen. Terwijl ze dit zei keek ze Baudet indringend aan, waarmee ze duidelijk wilde maken dat ze zijn visie natuurlijk deelt. Maar ja, afspraak is afspraak.
Het bewijst eens temeer dat, als je de immigratie-instroom écht aan banden wilt leggen, je méér nodig hebt dan een coalitie met alleen de PVV erin. Je zult een geheel rechtse coalitie nodig hebben. Dus ook met FVD (en nog een aantal andere partijen)... en met name zonder NSC.
Snelsnelsnel!
We leven echt in een fascinerende werkelijkheid. Je ziet dat al die knettergekke partijkartelpolitici 'opeens' vinden dat asiel heel belangrijk is, en dat de immigratie omlaag moet. Plots vinden ze dat Faber daar direct - vandaag nog! - iets aan moet doen. En snel een beetje!
Wat is dit voor gekkigheid?
Faber had dat ook in de gaten en was duidelijk niet onder de indruk van alle kritiek. Ja, ze heeft gefaald met haar opt-out. Voorlopig. Op de lange termijn kan daar mogelijk iets mee gedaan worden. Maar in de tussentijd wil ze ook andere maatregelen nemen - maatregelen die ze zo snel mogelijk geïmplementeerd moeten worden.
(Artikel
gaat verder onder deze oproep) Het is tijd om PAL te staan voor elkaar.
Voor rechts. Voor Nederland. Voor Ongehoord Nederland. Ja, JUIST in
deze tijd. Daarom roepen wij al onze lezers op om NU lid te worden van Omroep ON!, de enige NPO-omroep die jouw en onze waarden deelt. We zien de aanvallen op ON! in de media, en zelfs in de politiek. Maar juist DAAROM moeten we ON! meer dan ooit steunen. Word daarom lid van ON! Vandaag nog. Samen staan we sterk. Als we ON! laten vallen gaan we uiteindelijk allemaal ten onder, DDS incluis! De komende tijd, zei Faber, komt ze met specifieke wetsvoorstellen om die instroom te beperken. Ze zet niet alleen in op een opt-out. Er komt nog veel meer aan. En dan hoopt ze dat al die partijen - zei ze - die haar vandaag zo fel bekritiseerden omdat ze zich zo ontzettend zorgen maken over de asielinstroom, haar zullen steunen.
DDS
heeft een NIEUWE Dagelijkse Nieuwsbrief. Abonneer je GRATIS en voor
niets op deze NIEUWE dagelijkse nieuwsbrief. Deze nieuwsbrief is beter
dan de oude nieuwsbrief: 1) we doen het in house dus zijn niet
afhankelijk van anderen en 2) de layout en indeling van deze nieuwsbrief
is veel handiger. Abonneer je dus. Gratis. Vandaag nog!