Macron waarschuwt Europa om geen "volgeling van Amerika" te worden, FVD vraagt kabinet Nederlandse positie te verduidelijken

Politiek14 apr 2023, 11:00

De houding van Nederland ten opzichte van Europese strategische autonomie ten opzichte van de Verenigde Staten is onderwerp van discussie in de Tweede Kamer. Simone Kerseboom en Pepijn van Houwelingen van Forum voor Democratie (FVD) hebben hierover Kamervragen gesteld.

De aanleiding hiervoor was een uitspraak van de Franse president Emmanuel Macron, die vorige week zei dat Europa geen "volgeling van Amerika" mag worden. Dit heeft de vraag opgeworpen hoe internationale machtsverhoudingen er wel uit moeten zien, en wat de rol van Nederland daarin is.

De vragen van de FVD-leden gaan onder andere over de definitie van strategische autonomie, het verschil tussen soevereiniteit en strategische autonomie, en de mate van strategische autonomie van Nederland. Ook willen ze weten of een vergroting van de Nederlandse strategische autonomie ten koste kan gaan van de Europese strategische autonomie, en hoe Europese strategische autonomie ten opzichte van de Verenigde Staten moet worden opgevat.

Verder willen de FVD-Kamerleden weten wat het standpunt van de regering is ten aanzien van Europese strategische autonomie ten opzichte van de Verenigde Staten, en hoe dit standpunt zich verhoudt tot de uitspraak van premier Rutte tijdens zijn bezoek aan de Atlantic Council.

De discussie over Europese strategische autonomie is niet nieuw. Het gaat hierbij om de vraag of Europa meer onafhankelijk moet worden van de Verenigde Staten op het gebied van defensie, economie en buitenlands beleid. De Europese Unie heeft de afgelopen jaren stappen gezet om meer autonomie te verwerven, onder andere door de oprichting van de Europese Defensieunie en de invoering van de euro als gemeenschappelijke munt. Dat laatste is geen groot succes gebleken.

De vraag is echter hoe ver Europa moet gaan in het nastreven van strategische autonomie, en of dit niet ten koste gaat van de samenwerking met de Verenigde Staten en de NAVO. Nederland heeft traditioneel een goede relatie met de Verenigde Staten, maar moet ook rekening houden met de Europese belangen en de eigen strategische positie. Als je lid bent van de NAVO dan is deelname aan de Europese Defensieunie natuurlijk dubbel op.

Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.

Het is nu aan de regering om antwoord te geven op de vragen van de FVD-leden en duidelijkheid te verschaffen over het Nederlandse standpunt ten aanzien van Europese strategische autonomie. De discussie over de verhouding tussen Europa en de Verenigde Staten zal ongetwijfeld nog verder gevoerd worden, zowel in Nederland als in de rest van Europa.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten