Natuurdeskundigen en beleidsmakers zijn al jaren bezorgd over de gevolgen van stikstofdepositie op de Nederlandse natuur. Maar nu lijkt het erop dat het stikstofbeleid van de Nederlandse regering op losse schroeven staat. In een recent verschenen boek, Stikstoffuik, ontkracht wetenschapsjournalist Arnout Jaspers de noodzaak van het huidige beleid. In zijn column van vandaag in de Telegraaf levert Ronald Plasterk forse kritiek op veel journalisten dat zij zich niet als luis in de pels van de macht manifesteren maar zich als woordvoerder van de regering gedragen. Volgens Jaspers is het niet waar dat de Nederlandse natuur op omvallen staat. Dit argument wordt vaak aangevoerd als rechtvaardiging voor het stikstofbeleid. Maar Jaspers stelt dat er veel misvattingen en onzekerheden zijn rond de gevolgen van stikstofdepositie op de natuur.
Het boek van Jaspers is een bestseller in Nederland, maar het lijkt erop dat zijn kritische kijk op het stikstofbeleid weinig aandacht krijgt in de media. Dit terwijl het onderwerp momenteel een van de belangrijkste politieke kwesties is in Nederland. De regering heeft 25 miljard euro gereserveerd voor het stikstofbeleid en de partij BBB werd de grootste bij de verkiezingen.
Critici plaatsen echter een kanttekening bij de conclusies van Jaspers. Zij stellen dat de natuur wel degelijk op omvallen staat door de vele veranderingen in het landschap, zoals de plaatsing van windmolens, zonnepanelen en elektriciteitsmasten. Het prachtige Nederlandse landschap wordt hiermee op veel plaatsen vernacheld, aldus de critici. Deze verrommeling van het landschap hebben we te danken aan het wereldvreemde wensdenken van de grachtengordelbewoners.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Het lijkt erop dat het debat over het stikstofbeleid in Nederland nog lang niet ten einde is. De conclusies van Jaspers zorgen voor nieuwe discussies over de noodzaak van het beleid en de gevolgen ervan voor de natuur en het landschap. Het is duidelijk dat dit onderwerp nog veel aandacht zal krijgen in de Nederlandse media en politiek.