Nieuwe cijfers van het overheidsplatform "Zicht op Ondermijning" hebben aangetoond dat bijna 6000 aanbieders van persoonsgebonden budget (pgb)-zorg in Nederland een strafblad hebben. Dit komt neer op ruim 4 procent van alle pgb-zorgaanbieders in de afgelopen tien jaar.
RTL Nieuws heeft de verontrustende cijfers geanalyseerd en ontdekt dat in sommige gemeenten bijna 1 op de 10 aanbieders van pgb-zorg eerder veroordeeld is. Het gaat hier om zorgaanbieders die kwetsbare mensen van zorg voorzien, en het strafblad kan variëren van kleine misdrijven tot ernstige delicten.
Lisa Westerveld van GroenLinks is geschokt door de cijfers en gaat hier mondelinge vragen overstellen. Zij tweet: "Heel verontrustend. Omdat het gaat om zorggeld en hulp aan kwetsbare mensen. Maar ook omdat we juist niét meer bureaucratie willen in de zorg, omdat het ook ten koste gaat van al die aanbieders die goed bezig zijn."
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport moet de cijfers van "Zicht op Ondermijning" serieus nemen en maatregelen nemen om de integriteit van de pgb-zorgaanbieders te verbeteren. Zo kan er onder meer gekeken worden naar de mogelijkheid om bij de aanvraag van een pgb-vergunning een verklaring omtrent het gedrag te verplichten.
Steun DDS op BackMe: samen pakken we het mediakartel aan. Deze steun is heel nuttig in deze zware economische tijden. Steun ons dus! Dat kan met een groter of een kleiner bedrag... en help ons het partijkartel en het mediakartel te slopen.
Het is natuurlijk onaanvaardbaar dat er zoveel zorgaanbieders met een strafblad actief zijn in de sector. Er moet worden gepleit voor betere screening en een strengere handhaving van de regels om de kwaliteit van de pgb-zorg te waarborgen. Wat hier gebeurd is extra erg wrang omdat kwetsbare mensen hier de dupe van zijn.