De kersttoespraak van koning Willem-Alexander is een jaarlijks terugkerend fenomeen dat, ondanks de miljoenen kijkers, inhoudelijk als irrelevant wordt bestempeld door de meerderheid van de Nederlanders. Dit onthult de diepe kloof tussen de koning en zijn volk, en tussen traditionele Nederlandse waarden en de Woke, linkse idealen die de koning lijkt te omarmen. Zijn toespraken, verzadigd met klimaatobsessies en progressieve standpunten, staan in schril contrast met de conservatieve, realistische waarden van veel Nederlanders. De koning, die een symbool zou moeten zijn van nationale eenheid en trots, lijkt meer op een spreekbuis van Woke waanzin. Het is een ironische
wending voor een instituut dat traditioneel gezien wordt als de hoeksteen van nationale stabiliteit en continuïteit. De realiteit is echter dat Willem-Alexander met zijn toespraken ver afstaat van de dagelijkse realiteit en zorgen van de gemiddelde Nederlander. Zijn focus op linkse thema's en klimaatbeleid heeft hem vervreemd van een aanzienlijk deel van zijn volk, die zich niet langer vertegenwoordigd voelt door hun monarch.
Het feit dat een overweldigende meerderheid van de bevolking de kersttoespraak van de koning als irrelevant beschouwt, roept vragen op over de toekomst en de rol van de monarchie in het moderne Nederland. In plaats van een verbindende factor te zijn, wordt de toespraak nu gezien als een jaarlijkse herinnering aan een koning die niet meer in lijn is met het volk dat hij dient. Dit is een pijnlijke openbaring voor een land dat zijn monarchie altijd heeft gekoesterd als onderdeel van zijn nationale identiteit.
Laat het 't begin van het einde zijn van het vreselijke koningsschap van deze vreselijke koning. Een man die is opgegroeid in weelde, in enorme rijkdom; die altijd alles kreeg wat hij wilde. En die daardoor knetterlinks is geworden - en totaal geen enkele band meer heeft met de denkbeelden en levens van zijn eigen 'onderdanen'.