Dit is nog eens een leuke kerstspecial! De bekende talkshowhost Tucker Carlson heeft Kevin Spacey geïnterviewd - de man die Frank Underwood speelde in de fantastische serie House of Cards. Spacey verloor die rol toen hij beschuldigd werd van allerlei soorten seksuele intimidatie en andersoortig wangedrag... Maar hij heeft de rechtszaken gewonnen en was al die tijd dus onschuldig.
In zijn gesprek met Carlson kruipt Spacey dus weer in de rol van Underwood, zijn bekendste en meest succesvolle karakter. De president van Amerika. Wil die een gooi doen naar het presidentschap, vraagt Carlson hem?
Nou, reageert Underwood daarop, dat is nog niet het plan. "Maar als mijn land mij nodig heeft ben ik bereid om dat offer te brengen." Met andere woorden: heck yes! Gelukkig maar, want hoewel Underwood natuurlijk een Machiavelliaan pur sang is, is hij ook extreem competent in de serie. Dat kan Amerika wel gebruiken in deze duistere tijden waarin een halve of hele demente man zich president mag noemen.
"Hoe kan het dat we op dit punt beland zijn?" vraagt Carlson daarop aan Underwood. Diens antwoord: "Angst, angst, en nog eens angst. Dat is het steeds terugkerende thema: angst. Daarom zeg: we moeten de volwassenen terug in de kamer brengen."
In het gesprek spreken Carlson en Spacey ook even met elkaar over de misbruikzaken die in Groot-Brittannië én de Verenigde Staten tegen Spacey aangespannen waren. Hij moest in het midden van de hele MeToo-gekte dealen met die aantijgingen - die van mannen kwamen. Er was zelfs een geval van een man die zei dat hij aangerand werd door Spacey toen hij 14 jaar oud was.
In die gekte ging Spacey publiek met de bekentenis dat hij inderdaad op mannen viel. Dat is iets dat hij tot die tijd altijd weggehouden had van het publiek, omdat hij dat als een privézaak beschouwde (en ongetwijfeld omdat dit hem in het verleden in Hollywood werk had gekost, hoewel het tegenwoordig daar eerder een pré lijkt te zijn).
Hoe dan ook, vervolgens kwamen er rechtszaken. In die zaken werd Spacey in het gelijk gesteld. Ja, ook in Engeland. De conclusie was dat hij niets onbetamelijks had gedaan, laat staan iets illegaals met de mannen die hem beschuldigden; iets dat hij ook vanaf dag één gezegd had.
Daarom ging het gesprek ook over Netflix en de beschuldigingen an sich. "We hebben een paar overeenkomsten," aldus Carlson tegen Spacey als Underwood. "Ja, we zijn allebei ontslagen door onze zender," was het antwoord daarop.
Vervolgens vroeg Carlson hem of hij denkt dat de traditionele media een rol hebben gespeeld in de ondergang (of bijna ondergang) van Space/Underwood. "Kijk, ik denk dat ze hun best hebben gedaan om relevant te blijven. Platforms zoals X gooien informatie zo snel rond dat de rest van de media het dru proberen bij te houden. Traditionele media kopiëren en plakken nu slechts wat een "betrouwbare" nieuwsbron zegt."
"Kijk maar naar wat ze gaan doen met ons gesprek. Dat worden één of twee titels die je overal terug gaat zien. Ironisch genoeg denk ik dat, als traditionele media willen overleven, ze het langzamer moeten gaan aanpakken." Met andere woorden, dat ze meer de diepte moeten ingaan en minder oppervlakkig moeten opereren.
"Kijk jij Netflix trouwens nog?" vroeg Carlson daarop? "Waarschijnlijk net zoveel als jij Fox News," reageerde Spacey daarop - wat hilarisch is aangezien Fox Carlson ontslagen heeft. De kans dat die vaak Fox News kijkt is minimaal.
"Het is bizar dat ze publiekelijk besloten om hun banden met mij door te snijden op basis van beschuldigingen - alleen van beschuldigen. Beschuldigingen waarvan nu bewezen is dat ze nep waren. Want ik denk dat het duidelijk is: Netflix bestaat door mij. Ik heb ze op de kaart gezet, en ze hebben mij geprobeerd in de grond te stoppen."
"Daarnaast wordt mijn invloed nog steeds gezien; elke keer dat mensen de app openen zien ze mijn invloed," ging Spacey verder. Dat klopt inderdaad. Open de app maar eens. Denk daarop terug aan House of Cards. Valt je iets op?
Tenslotte vroeg Carlson aan Spacey wanneer hij weer aan het werk gaan. Spacey's antwoord (als Underwood, dus) was heel mooi en heel helder: "Oh, ik begon weer met werk toen ons interview begon, Tucker."
Ah.
Terugkijkend is één van de meest vreselijke aspecten van de MeToo-geschiedenis, die ergens rond 2016 begon, dat héél veel mannen die echt niets misdaad hadden werden gestraft op basis van slechts een paar beschuldigingen. Wat is de wereld in die tijd gek gemaakt, zeg, en wat hebben sommige mannen op brute wijze de straf betaald voor misdaden die nooit gepleegd zijn.