Op vrijdag 9 juni sprak onafhankelijk Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt op uitnodiging van de Stichting Steunfonds Groep Omtzigt in het Koepeltheater in Leeuwarden. Het was voor het eerst in zijn twintig jaar als Kamerlid dat hij in Friesland een politieke spreekbeurt gaf. In zijn lezing legde hij uit hoe hij vindt dat de politiek moet veranderen - als de politiek weer betrouwbaar wil worden.
Tijdens zijn spreekbeurt legde Omtzigt uit dat hij. niet gelooft dat de problemen in ons land zomaar opgelost kan worden. Het moet "grondig aangepakt" worden. Er moet een nieuwe ordening gecreëerd worden in de samenleving; een samenleving die boven de staat staat, in plaats van andersom. "Dat gaan we langzaam uitwerken," aldus Omtzigt.
Het eerste uitgangspunt daarbij is het creëren van goed bestuur. Want, zei Omtzigt, slecht bestuur staat aan de basis van onder meer de Toeslagenaffaire. Goed bestuur vereist betrouwbaarheid en integriteit. Shell, Unilever en andere grote bedrijven hebben bijna onbeperkt toegang tot de huidige premier. Samen zorgen zij ervoor dat die grote bedrijven daarop subsidies krijgen en dat wetgeving die hen niet zint wordt afgeschaft. Ondertussen kan de gewone Nederlander roepen en huilen wat hij wil, maar voor hem verandert er niets.
Dat moet, ging de voormalige CDA'er verder, veranderen. Integriteit moet een kernwaarde worden van het bestuur in ons land.
Interessant genoeg had Omtzigt het ook over immigratie. Daarbij is het opmerkelijk, aldus Omtzigt, dat toen Nederland 9 miljoen inwoners telde de overheid actief mensen aanmoedigde te emigreren omdat het zo 'druk' was in ons land. Maar nu ontbreekt iedere vorm van een eensgezinde visie op hoe de samenleving eruit zou moeten zien. "Ik suggereer niet dat je een tienjarenplan maakt en het dan moet uitvoeren... maar je moet wel weten wat je wilt," aldus Omtzigt.
"Er lijkt een soort houding te zijn ontstaan dat migratie [...] ons overkomt, en ik wil u zeggen: dat is slechts de helft van het verhaal. Heel veel van de keuzes en migratiestromen die op gang komen hebben te maken met beleid dat we maken zonder dat we zeggen dat dit effect heeft op migratie," aldus Omtzigt.
Een voorbeeld daarvan is: als je onderwijs goedkoper aanbiedt dan het kost - ook voor migranten, dat werkstudenten uit de hele Europese Unie lekker gesubsidieerd kunnen worden, en als je het onderwijs ook nog eens bijna helemaal engelstalig maakt, tja, dan kun je er natuurlijk vergif op innemen dat de migratie van buitenlandse studenten extreem toeneemt. Let wel, dit heeft echt effecten. Omtzigt sprak in Leeuwarden, waar hoge scholen zitten. Bij sommige hoge scholen is 60% van de studenten buitenlander.
Daar kan heel snel en gemakkelijk iets aan gedaan worden. Je kunt het bijvoorbeeld zo doen dat buitenlandse studenten pas na een jaar of twee toegang hebben tot een basisbeurs. Of je kunt ze de 'kinderbijslag' afnemen die ze ontvangen (!). Zo zijn er nog veel meer voorbeelden te noemen, aldus Omtzigt.
Immigratie is van belang, ging hij verder, omdat het de samenstelling van de samenleving verandert. Grondig verandert, zelfs, zeker met de immigratiecijfers die we nu zien. In dat opzicht is het van belang om te vermelden, zei Omtzigt, dat de prognoses over immigratie continu verkeerd zijn. Er werd steeds voorspeld dat we 14.000 - 20.000 immigranten per jaar zouden hebben rond 2020. Maar wat blijkt? Het zijn er enkele honderdduizenden. Ja, zelfs zonder Oekraïeners zijn het er meer dan 100.000 per jaar.
Het gevolg hiervan is onder meer: een enorm woningtekort.
"Welke migratie is wenselijk en draaglijk? Hoe willen we met immigranten omgaan?" zei Omtzigt hierover.
Opvallend is dat Omtzigt ook een lans brak voor het Nederlands. Onze taal raakt steeds verder in de verdrukking, legde hij uit. Zeker in het onderwijs, maar ook elders. Zie streamingsdiensten als Netflix. We zijn op het punt beland waarop Nederlands eigenlijk geen voorwaarde meer is voor een actief leven in ons land. Dat kan mooi zijn voor buitenlanders, maar het gevolg is wel dat het Nederlands van Nederlanders steeds minder wordt... en dat we die taal, die ons bindt, verwatert.
"Laten we dat Nederlands blijven gebruiken," stelde Omtzigt dan ook. Daarbij zei hij ook dat het van den zotte is dat vanaf volgend jaar, buitenlandse studenten een hogere studiebeurs ontvangen dan Nederlandse studenten. Dus onze opleidingen zijn in het Engels, buitenlandse studenten krijgen meer geld dan Nederlandse studenten... en dat is hoe ons onderwijs eruit zou moeten zien, vroeg Omtzigt zich vertwijfeld af?
Help DDS deze moeilijke tijden door te komen. Help ons een vuist te maken tegen de mainstream media én tegen het partijkartel. Strijd zij aan zij met ons. Doneer op BackMe en strijd zij-aan-zij met DDS tegen het de globalistische elites.
En zo gaf Omtzigt aan wat er in zijn ogen moet gebeuren: heel wat. En dat heel wat kan niet gebeuren zo lang Mark Rutte premier is van dit land. Want hoewel hij niet de enige verantwoordelijke is voor de aftakeling van het bestuur in Nederland is hij wél de belangrijkste oorzaak.