shutterstock 2604400623

Aardbeving Myanmar is één grote bak ellende: dodental stijgt, hulp komt moeizaam op gang

Buitenland30 mrt , 16:00

Myanmar is zwaar getroffen door een verwoestende aardbeving met een kracht van 7.7 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag nabij de stad Mandalay, waar gebouwen instortten, wegen scheurden en bruggen verwoest werden. Het officiële dodental staat momenteel op minstens 1.600, maar hulpverleners en experts vrezen dat het aantal slachtoffers verder oploopt, mogelijk tot tienduizenden.

De beving afgelopen vrijdag veranderde Mandalay, een stad van ruim een miljoen inwoners, in een rampgebied. "Het gaat om een beving met een zeer hoge intensiteit, en Mandalay bevindt zich midden in het getroffen gebied," vertelt seismoloog Laslo Evers van het KNMI aan RTL Nieuws.

Staakt-het-vuren (even) – maar helpt het?

Sinds militairen in 2021 de macht grepen, is Myanmar een gesloten doos. Media? Gecensureerd. Internet? Afgesloten. En hulpverleners? Die mogen al blij zijn als ze überhaupt het land binnenkomen. "Het is niet alleen moeilijk om het land binnen te komen, maar ook om je er te verplaatsen," zegt oud-ambassadeur Laetitia van den Assum.

In een zeldzaam lichtpuntje hebben rebellengroepen nu tijdelijk de wapens neergelegd om hulp mogelijk te maken. De People's Defence Force houdt twee weken pauze. Maar of dat genoeg is? De infrastructuur ligt overal overhoop. Vliegvelden? Beschadigd. Verkeerstoren in Naypyidaw? Ingestort.

Hoe help je zonder de junta te spekken?

Internationale hulp is hard nodig, maar experts waarschuwen: niet zomaar geld en goederen bij de junta dumpen. "Stuur dus niet zomaar grote vliegtuigen vol met voedsel naar de regering," zegt Van den Assum. "Focus liever op lokale hulpverleners."

Myanmar, waar meer dan de helft van de bevolking in armoede leeft en 3 miljoen mensen ontheemd zijn, kan deze klap slecht gebruiken. Het herstel zal jaren duren. Tienduizenden levens hangen aan een zijden draad, de junta houdt alles strikt gecontroleerd, en de wereld kijkt toe. Hulp komt traag op gang, en elke seconde telt. Myanmar wankelt – letterlijk en figuurlijk.

De week van de Lentekriebels staat weer op het punt van beginnen. En dat is zorgwekkend. Lentekriebels is namelijk niets meer of minder dan de seksualisering van onze jeugd. Onze vrienden van Gezin in Gevaar verzetten zich hiertegen. Met kracht. Bestel nu GRATIS hun Zwartboek Lentekriebels om te ontdekken waar die walgelijke Rutgers-week echt over gaat - en kom in verzet!

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten