Bij de laatste ministerraad voor het zomerreces heeft het kabinet besloten om 45 voorstellen van provincies om versneld stikstofuitstoot te verlagen, goed te keuren. Er wordt eerder dan gepland 504 miljoen euro uitgetrokken voor het uitkopen van boeren, of om ze te helpen innoveren. Ook komt er een bedrag vrij van 250 miljoen euro om zogenoemde PAS-melders met spoed een vergunning te geven.
Er is nog volop discussie over de stikstofplannen van het kabinet, maar het stikstoffonds van 24 miljard euro is er al. En alle boeren die zich vrijwillig laten uitkopen zijn weer minder kopzorgen voor dit kabinet, want dan hoeft er straks minder te worden onteigend. Scheelt weer een paar rechtszaken!
En reken maar dat het grootste deel van het bedrag naar het uitkopen van boeren gaat, want er zullen er maar weinig zijn die genoeg kunnen innoveren en verduurzamen om die stikstofreductie te bereiken. Ook is dat geld nodig om de PAS-melders de benodigde 'stikstofruimte' te kunnen geven, meldt De Telegraaf. Met dit geld worden een aantal boeren dus uitgekocht (of eigenlijk: vrijwillig opgeofferd) zodat andere boeren onder de nieuwe stikstofplannen kunnen blijven bestaan.
Het is overduidelijk dat het kabinet enorm gebaat is bij het scheppen van onzekerheid bij de boeren. Uit dit Twitterdraadje van Kamerlid Pieter Omtzigt blijkt wel dat er nog helemaal geen wettelijke basis is voor de meest recente stikstofplannen van het kabinet. In 2023 wordt er pas een wet ingediend die ervoor kan zorgen dat boeren kunnen worden onteigend. Met alleen het indienen ben je er natuurlijk nog niet, want de Tweede- en Eerste Kamer moeten er nog mee instemmen.
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!
Boeren die de onzekerheid niet meer aankunnen (of de bui al zien hangen) kunnen zich binnenkort dus laten uitkopen. Provincies doen daar waarschijnlijk maar wat graag aan mee, omdat het kopzorgen scheelt. En het creëert natuurlijk ook weer meer ruimte voor andere boeren, zodat die vooralsnog wél mogen blijven bestaan. Bouwend Nederland profiteert er ook van, want dan kunnen zij weer projecten ontwikkelen, wat weer goed is voor de provincie. En dat allemaal nog voor de nodige wetgeving erdoor is!