Het is moeilijk te bevatten. In een land waar elke cent belastinggeld zorgvuldig wordt uitgegeven, waar mensen tot op de eurocent nauwkeurig worden afgerekend voor elke dienst die ze ontvangen, worden hele hordes Oekraïense vluchtelingen vrijgesteld van hun eigen bijdrage voor de opvang. Waarom? Omdat gemeenten het te veel moeite vinden om deze wettelijk verplichte bijdrage te innen. Dit is niets minder dan een schandaal van epische proporties.
Laten we even stilstaan bij de feiten. Sinds 1 juli is het wettelijk verplicht voor Oekraïense vluchtelingen die werk hebben gevonden in Nederland om een eigen bijdrage te betalen voor hun opvangplek. Dit is niet meer dan redelijk; andere groepen vluchtelingen moeten immers ook betalen zodra ze inkomen hebben. Het bedrag is zelfs relatief bescheiden: 105 euro per persoon per maand voor basisvoorzieningen zoals gas, water en licht. Voor een gezin kan dit oplopen tot maximaal 484 euro als er ook gekookt wordt. Het is dus absoluut geen exorbitant bedrag. En toch hebben gemeenten als Amsterdam, Utrecht, Rotterdam, Amstelveen, Maastricht, Zwolle en Groningen besloten om dit geld simpelweg niet te innen.
Wat is de reden voor dit bizarre besluit? "Het is arbeidsintensief," aldus de gemeente Utrecht. Arbeidsintensief?! Het innen van een bijdrage, die notabene wettelijk verplicht is, zou te veel moeite kosten. Dit is de meest schandalige en schaamteloze vorm van bureaucratische luiheid die men zich kan voorstellen. Ondertussen draait de Nederlandse belastingbetaler op voor de volledige kosten van deze opvang. Kosten die in de miljoenen lopen en die, dankzij dit beleid van nalatigheid, nog verder zullen oplopen.
Deze houding is niet alleen ongehoord, maar ook totaal onacceptabel. We hebben het hier niet over een vrijwillige bijdrage of een donatie, maar over een wettelijk vastgelegde verplichting. Een verplichting die zonder blikken of blozen wordt genegeerd door gemeenten die simpelweg geen zin hebben om het werk te doen. Dit is een klap in het gezicht van elke Nederlander die zich aan de wet moet houden en zijn rekeningen keurig op tijd betaalt. Hoe kunnen we van mensen verwachten dat ze hun verantwoordelijkheid nemen als de overheid zelf weigert dit te doen?
Wat nog wranger maakt, is dat veel van deze Oekraïense vluchtelingen gewoon werken en best in staat zijn om een bijdrage te leveren aan hun eigen opvang. In Roermond, een van de weinige gemeenten die wél hun werk doen, blijkt dat veel werkende Oekraïners bereid zijn om te betalen. "Veel werkende Oekraïners gaven aan het niet meer dan logisch te vinden om bij te dragen, aangezien zij ook gewoon werken," aldus de gemeente Roermond. Hieruit blijkt dat er geen sprake is van onwil bij de vluchtelingen zelf, maar van pure laksheid bij de gemeenten.
De Nederlandse Vereniging van Gemeenten (VNG) klaagt over "logistieke en capacitaire uitdagingen" en wijst op de administratieve rompslomp die gepaard gaat met het innen van de bijdrage. Maar sinds wanneer is bureaucratische inefficiëntie een geldig excuus om de wet naast je neer te leggen? Als het zo moeilijk is, moeten we ons dan niet juist afvragen waarom het systeem zo complex is gemaakt in plaats van de uitvoering ervan volledig te saboteren?
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS zijn we KLAAR met de politiek correcte verhalen van de mainstream media én de walgelijke politiek van het partijkartel. Wij zijn er voor JOU. Voor ons volk, ons land, onze cultuur. Maar om patriottisch verslag te kunnen doen van het nieuws hebben we JOUW STEUN nodig. Het kartel wil ons namelijk op elke mogelijke manier SLOPEN. Steun ons! Doneer aan DDS via BackMe en help ons pal te staan in dit politiekcorrecte medialandschap!
Het is de hoogste tijd dat deze gemeenten wakker worden en hun verantwoordelijkheid nemen. Het innen van de eigen bijdrage is niet alleen een kwestie van rechtvaardigheid, maar ook van respect voor de Nederlandse belastingbetaler. Elke dag dat deze bijdrage niet wordt geïnd, is een dag dat de kosten onterecht op de schouders van de gewone Nederlander terechtkomen. Dit is een misstand die onmiddellijk moet worden rechtgezet. Het kan niet zo zijn dat gemeenten hun plichten verzaken omdat het "te veel gedoe" is. Het wordt tijd dat er verantwoording wordt afgelegd, en dat diegenen die zich aan hun verantwoordelijkheden onttrekken, ter verantwoording worden geroepen.