De Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp (D66) komt waarschijnlijk weer onder vuur te liggen door een artikel vandaag in de Telegraaf. Er is namelijk een verdubbeling van het aantal meldingen van ongewenste omgangsvormen in de Tweede Kamer ten opzichte van het jaar ervoor. In totaal werd afgelopen jaar 26 keer aan de bel getrokken, tegenover dertien keer in 2020. Dit is het hoogste aantal klachten in de afgelopen tien jaar. Het is onduidelijk om welk specifiek wangedrag het precies gaat, maar de meldingen zijn wel onderverdeeld in categorieën. Zo ging het vorig jaar zes keer om machtsmisbruik, vijf keer om pesten, vijf keer om 'niet verbonden voelen', drie keer om seksuele intimidatie, drie keer om intimidatie en twee keer om stalken/grensoverschrijdend gedrag. Ook van verbale agressie (2x) en een verstoorde werkrelatie (2x) werd melding gemaakt.
Er is onvoldoende duidelijkheid over wat de oorzaak is van het toenemende wangedrag in de Tweede Kamer. Onderzoekers suggereren dat de toegenomen fysieke aanwezigheid in het Kamergebouw en de continuïteit van voorlichting een rol hebben kunnen spelen. Ook heeft Bergkamp enkele maanden na haar aantreden in 2021 geprobeerd lastige Kamerleden buiten het gebouw te plaatsen.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden Bergkamp worstelt al enige tijd met het handhaven van de orde in de Tweede Kamer. Deze toename van meldingen van ongewenste omgangsvormen is een duidelijke aanwijzing dat er dringend actie nodig is om het wangedrag onder controle te krijgen. Het is aan Bergkamp om te bewijzen dat ze in staat is om de situatie effectief aan te pakken en de veiligheid en integriteit van het parlement te waarborgen. Mocht het niet goed komen en die kans is groot dan loopt haar gedroomde opvolger Martin Bosma (PVV) zich al warm in de coulissen.