CDA-leider Wopke Hoekstra wil ondanks de kritiek op zijn leiderschap niet opstappen na de historische nederlaag bij de verkiezingen van afgelopen woensdag zegt hij tegen het AD. Hoekstra vindt dat het kabinet grote plannen, zoals die rond stikstof, tegen het licht moet houden om beter te luisteren naar de kiezer. Dit kan leiden tot frictie met coalitiepartner D66 en mogelijk zelfs tot een kabinetsval. De druk op de CDA-top neemt toe nu de partij bijna gehalveerd is bij de verkiezingen. De jongerentak van het CDA twijfelt openlijk aan de geschiktheid van Hoekstra en in provincies klinkt ook streng dat ‘alle opties op tafel’ liggen. Wie moet Hoekstra dan opvolgen de incapabele Hugo de Jonge of de man zonder charisma, Pieter Heerma? Een vertrek van Hoekstra wordt echter niet gezien als de oplossing door de Kamerfractie en andere provinciale CDA’ers.
Er is vandaag overleg tussen vertegenwoordigers uit provincies, de partijtop en het dagelijks bestuur van het CDA om de interne problemen te bespreken. Hoekstra herhaalde voor aanvang van de ministerraad dat het niet om hem gaat, maar om de kiezers die een duidelijke boodschap hebben afgegeven aan de politiek.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Het is niet ongebruikelijk in de politiek dat een leider aftreedt na een verkiezingsnederlaag. Hoekstra lijkt echter vastbesloten om aan te blijven en de CDA-partij te leiden in deze uitdagende tijden. Of hij genoeg steun kan krijgen binnen de partij om zijn positie te behouden, zal de tijd moeten uitwijzen. Het werkt in de politiek net zo als in het voetbal als de trainer aangeeft aan te willen blijven dan vliegt hij er meestal uit. De positie van Wopke Hoekstra is uiterst wankel.