Supermarkten zijn tegenwoordig heel opzichtig de grootste graaiers van Nederland. Zelfs de lamzakken van Omroep Zwart komen niet bij deze hufters in de buurt. En nee, niet alleen omdat ze diefstal plegen op primaire levensbehoeftes. Het gaat ook om de hoogte van de fraude die gepleegd wordt.
Ja, ja, ik weet het: termen als 'diefstal' en 'fraude' zijn hard. Fel. Misschien gaan ze wat te ver.
Nou, dat vind ik niet. Wat supermarkten het Nederlandse volk aandoen is echt ongehoord. Je gaat naar de supermarkt - noem maar één van de bekende merken - je loopt naar binnen, je koopt een hapje, een broodje en een drankje, en voor je het weet ben je tientallen euro's armer. Alles dat je binnenkrijgt is een snack.
Dat was al zo, maar het wordt nog erger als je bedenkt dat de inflatie de afgelopen maanden zogenaamd heel erg aan het afnemen is. Maar in de supermarkten zie je daar niets van terug.
Supermarktdeskundige Erik Hemmes is hierover bevraagd door EenVandaag. Wat hij zegt maakt nog eens duidelijk hoe fraudulent supermarkten bezig zijn.
"De prijsstijgingen waren de hoogste in 40 jaar, met name de prijzen van energie en vervoer gingen door het dak. Nu zie je inderdaad dat de energiekosten gedaald zijn en alweer bijna op het niveau zitten van vóór de oorlog in Oekraïne," aldus Hemmes. "De enige pijler zijn nu de gestegen lonen, die zijn bij supermarkten met 10 procent gestegen. Maar als je dat tegen elkaar weg streept, mag je wel verwachten dat de prijzen gaan zakken. Dit is niet meer uit te leggen."
Om aan te geven welke impact dit heeft gehad: de prijzen zijn voor de gemiddelde consument met 33 procent gestegen (!)... maar diezelfde consument heeft maar 12 procent meer uitgegeven. Hemmes doet bij EenVandaag alsof dat ook goed nieuws omdat het de grote supermarkten kan dwingen de prijzen omlaag te dwingen, maar wat hij én EenVandaag niet melden is dat de consument maar 12 procent meer is gaan uitgeven omdat hij gewoon niet meer geld hééft.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Deze knotsgekke tijden zijn voor iedereen moeilijk. Ook voor DDS. Wij zijn hard bezig om de werkelijkheid te delen; over hoe het gaat en wat de elites aan het doen zijn. Behalve DDS doet niemand dat. Maar daar hebben we jouw hulp bij nodig. Doneer aan DDS, steun ons! En help ons de waarheid te vertellen!
Consumenten wilden wel 33 procent meer uitgeven om op hetzelfde niveau te blijven leven, maar het kon er gewoon niet vanaf. De inkomens zijn maximaal met iets van 10 procent gestegen... Die 33 procent prijsstijging kón dus gewoon niet gedragen worden door mensen.
Waarom ze het dan toch doen, die verhogingen? Simpel. Zoals SP-Tweede Kamerlid Peter Kwint zegt op X (voorheen bekend als Twitter):