De politieke arena van Nederland werd opgeschud met de aankondiging dat Eddy van Hijum, voormalig CDA-gedeputeerde in de provincie Overijssel en gemeenteraadslid in Zwolle, zich aansluit bij het Nieuw Sociaal Contract (NSC), de partij van Pieter Omtzigt. De overstap roept de vraag op: is de NSC slechts een gerebrande versie van het CDA, gehuld in een nieuwe jas? Eddy van Hijum en Pieter Omtzigt kennen elkaar al ruim 20 jaar, wat deze samenwerking wellicht minder verrassend maakt. Maar, voor diegenen die hoopten op een frisse wind in de politiek met de komst van de NSC, werpt dit wel vragen op over de werkelijke vernieuwing die de partij beoogt te brengen.
Hein Pieper, een ander bekend gezicht uit de CDA-gelederen, heeft de leiding van de NSC op zich genomen schrijft
Tubantia. Als dijkgraaf van het waterschap Rijn en IJssel en voorzitter van de Stichting Steunfonds Groep Omtzigt, die financiële steun verzamelt voor de politieke beweging van Omtzigt, heeft hij een nauwe band met de oprichter van de NSC. Een bond die de afgelopen maanden alleen maar sterker is geworden. Maar opnieuw rijst de vraag: in hoeverre draagt dit bij aan de beloofde verandering in de Nederlandse politiek?
Wat voor velen wellicht een nieuwe politieke beweging leek te zijn, vertoont steeds meer tekenen van een doorstart van het CDA onder een andere naam. De overstap van Van Hijum en de centrale rol van Pieper in de partij bevestigen het beeld dat veel kiezers wellicht al hadden: dat de NSC mogelijk slechts een voortzetting is van dezelfde oude politiek.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS hebben we ons als doel gesteld het mediakartel én het partijkartel te slópen. Maar daar hebben we jouw hulp bij nodig. Want systeemoppositie wordt keihard gesloopt door datzelfde systeem. Steun ons daarom! Doneer via BackMe en help ons het kartel aan te pakken! Deze ontwikkelingen werpen een schaduw over de beloftes van vernieuwing en verandering die Omtzigt en zijn partij aanvankelijk leken te brengen. Terwijl de NSC in het begin wellicht werd gezien als een baken van hoop voor diegenen die teleurgesteld waren in het traditionele politieke establishment, lijken deze recente gebeurtenissen het tegenovergestelde te suggereren. Hopelijk voor Omtzigt duiken er ook nog namen op die geen banden hebben met het CDA. Omtzigt moet de realistische stemmer er ook nog van overtuigen om niet op een CDA 2.0 te stemmen.