Caroline van der Plas verdedigt Geert Wilders: 'Ik begrijp hem heel goed!'

Politiek16 apr , 13:30
Waar Dilan Yesilgöz van de VVD gisteravond zei dat ze het niet begreep dat Geert Wilders even wegliep bij de formatietafel denkt Caroline van der Plas daar heel anders over. Vanmorgen liet ze namelijk weten aan het journalistieke gajes in de Tweede Kamer dat ze Wilders' actie "heel goed" begrijpt. "Asiel is heel belang voor de PVV," aldus Van der Plas. En dus is het in haar ogen volkomen logisch dat hij ingrijpt als het hem te langzaam gaat.
Nadat hij wegliep van tafel twitterde Wilders gisteren boos dat het nu aan anderen is om concessies te doen. Hij is daar klaar mee. Als de andere partijen willen regeren moeten ze gaan "leveren." En snel een beetje.
In de avond kwam VVD-leider Dilan Yesilgöz meteen langs bij BEAU om daar te vertellen dat het allemaal onzin was, wat Wilders deed en zei. Er was, zei ze, niets aan de hand bij de gesprekken. Sterker nog, volgens haar hadden de partijen er min of meer uit kunnen komen. Gisteren al! Wilders was een theatervoortelling aan het geven. Politiek theater. Goedkoop theater!
Nou, Caroline van der Plas denkt daar toch echt anders over. De voorvrouw van BBB sprak vanmorgen met de media en liet weten dat ze Wilders heel goed begrijpt. Want er waren partijen aan tafel die aangaven dat veel minder willen doen aan asiel dan Wilders - én Van der Plas.
Ten eerste, zei Van der Plas, is het "in een formatie" best normaal "dat je hard hardball speelt, dus dat je gewoon dingen scherp zet. Dan hoort het er weleens bij dat je van tafel loopt. Maar het is niet van tafel lopen om niet meer terug te komen, van Geert."
Ten tweede, en dat is belangrijker, begrijpt ze zijn passie wel. "Ik snap het wel, want asiel is gewoon een heel belangrijk onderwerp voor de PVV," legde Van der Plas uit. "Ik begrijp wel dat hij hier een hard spel speelt [op dit onderwerp]."
Op vragen of het dan niet beter en logischer is om te blijven zitten zei Van der Plas heel kalmpjes dat er vandaag verder gesproken wordt. De journalisten hoeven dus niet net te doen alsof het vreselijk is allemaal. Er is geen paniek. Sterker nog, soms staan er lange gesprekken die kort zijn omdat er snel afspraken gemaakt kunnen worden... en soms duren gesprekken over andere onderwerpen langer. Tja, dat kan gebeuren. Ook dát hoort erbij.
Opvallend is dat Van der Plas heel duidelijk Yesilgöz tegensprak. Die gaf gisteren aan dat de vier partijen er volgens haar gisteren min of meer uit hadden kunnen komen. De eisen van PVV, VVD, BBB en NSC liggen zo dicht bij elkaar, dat had zomaar gekund! En toen opeens vertrok Wilders om onverklaarbare redenen!
Dat ligt anders, aldus Van der Plas. Er zijn namelijk wel degelijk verschillen. Serieuze verschillen ook. Verschillen die voor stress zorgden bij Wilders, waardoor hij besloot om zijn tas te pakken en het pand te verlaten.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Het is vreselijk, maar het is helaas een FEIT: DDS loopt het GROTE risico om GECENSUREERD te worden. Wij MOETEN onszelf daar tegen bewapenen. Gelukkig kunnen we dat gratis en snel doen. Jij kunt namelijk GRATIS EN VOOR NIETS lid worden van onze dagelijkse Nieuwsbrief. Als jij dat doet kunnen we je ALTIJD bereiken ook als Big Tech en het Kartel besluiten dat DDS op zwart moet.

Word lid van de DDS Nieuwsbrief!

* indicates required
"Ik denk dat we het heel scherp hebben gespeeld gisteren," aldus de BBB-bazin. "Voor hem is dat een reden om de zaak op een rij te zetten." Vervolgens legde ze uit dat "de meningen verdeeld zijn" over de vraag "wat er kan" in Nederland, ook in verband met "verdragen" waar we al dan niet aan vast zouden zitten.
"Ja, de meningen waren verdeeld aan tafel. Eén zegt zus en de ander zegt zo. Ik denk dat er wél héél veel mogelijk is om de asielinstroom te beperken," legde Van der Plas uit. Dat kan onder meer door op Europees niveau én VN-niveau aanpassen te eisen. En ja, je kunt feitelijk ook gewoon uit verdragen stappen. Het is niet zo dat eenmaal getekend betekent dat je er voor altijd aan vast zit.
"Wetten en verdragen zijn niet in beton gegoten," zei de BBB'er daarop. "Het is gewoon niet zo" dat er niets veranderd kan én moet worden aan verdragen als tijden veranderen. Dat gebeurt dan ook steeds. Het is nogal wiedes dat dit ook kan met verdragen die toevallig over migratiestromen gaan.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten