Bij een commissievergadering in de Tweede Kamer heeft Gideon van Meijeren (parlementslid voor FVD) minister van Justitie Dilan Yesilgöz goed hard aangepakt. Hij deed dit omdat Yesilgöz weigerde afstand te nemen van het standpunt van de AIVD over kritiek of wantrouwen op 'de overheid' en/of andere 'democratische instituties.' De AIVD vindt iedereen die de overheid wantrouwt een gevaar en 'ondermijnend' bezig. Schaamteloos.
Van Meijeren wilde van Yesilgöz horen dat het niet zo kan zijn dat de AIVD wantrouwen ten opzichte van overheidsinstanties wegzet als 'ondermijnend.' Dat is apart. Sterker nog, het is in strijd met het klassiek liberalisme dat juist dit soort wantrouwen promoot omdat echte liberalen vinden dat overheden en ambtenaren niet blind vertrouwd kunnen worden. Macht corrumpeert en absolute macht corrumpeert volledig.
Vindt Yesilgöz dat de AIVD dit soort taal achterwege moet laten, vroeg Van Meijeren?
De reactie daarop van Yesilgöz was bijzonder fanatiek. Zij beschuldigde Van Meijeren ervan actief de rechtsstaat te willen ondermijnen. Let wel, die beschuldiging is volgens de nieuwe partijverbodwet reden om een partij te verbieden. Haar beschuldiging aan het adres van Van Meijeren was dus bewust zo verpakt dat de overheid binnenkort FVD kan gaan proberen te verbieden.
In een gezonde democratie is het belangrijk om kritisch en zelfs wantrouwend te zijn ten opzichte van de zittende macht. Maar wat we tegenwoordig zien is dat dit gezonde wantrouwen actief wordt weggezet als 'rechtsstaat-ondermijnend' en door de AIVD én ministers gebruikt gaat worden om media én partijen te censureren en zelfs te verbieden. Van Meijeren vindt dat een zorgwekkende ontwikkeling. Yesilgöz wilde hem duidelijk niet geruststellen. Sterker nog, ze ging er met gestrekt been in door hem ervan te beschuldigen inderdaad rechtsstaat-ondermijnend bezig te zijn.
Help DDS deze moeilijke tijden door te komen. Help ons een vuist te maken tegen de mainstream media én tegen het partijkartel. Strijd zij aan zij met ons. Doneer op BackMe en strijd zij-aan-zij met DDS tegen het de globalistische elites.
Van Meijeren deed geen stap terug - en Yesilgöz ook niet. De FVD'er legde uit dat hij de rechtsstaat juist wil herstellen en democratische instituties beter wil maken. Maar Yesilgöz beschuldigde hem nogmaals van het ondermijnen van de democratie en de rechtsstaat. Het was een opmerkelijke en harde confrontatie. Eentje die impliceert dat er in de toekomst nog veel meer harde confrontaties gaan volgen.