frits
Frits Bosch is columnist voor De Dagelijkse Standaard.

-Frits Bosch- Waarom heeft de AfD zo sterk gewonnen? Hier is het antwoord

Opinie24 feb , 12:30

Waarom heeft de AfD zo sterk gewonnen? De tafelgenoten bij Buitenhof putten zich uit in allerlei verklaringen die echter de kern niet lijken te raken. Maar ook Duitse waarnemers begrijpen het niet. Laten we ons vooral bij de feiten houden.

Sociaaldemocratische neergang

Het eerste feit is dat we moeten constateren dat vrijwel overal in West-Europa rechts opkomst en dat de sociaaldemocratische partijen vrijwel overal op het West-Europese continent aan een terugtocht bezig zijn. Het verhaal van de sociaaldemocraten- voorzover ze er een hebben, meestal niet - slaat niet aan. Ze tamboereren op de onderwerpen die ‘de mensen in het land’ niet aanspreken. Ze hebben het vooral over klimaat, stikstof en eindeloos vaak over racisme, excuses maken en DEI. Burgers willen oplossingen horen over hun economische toekomst en over het sluiten van de grenzen voor massa-immigratie. Het zijn vooral ouderen die SPD stemmen vanuit traditie. Jongeren zijn klaar met de schuldgevoelens over de Tweede Wereldoorlog en stemmen AFD. SPD wordt ook als schuldige aangemerkt voor de huidige economische neergang van Duitsland. Ruim twee miljoen jongeren worden bedreigd door armoede. Duitsers hebben niet goed voor hun pensioen gezorgd via een omslagstelsel. Armoederisico treft 13 miljoen Duitsers De gemiddelde Nederlander heeft twee maal zoveel vermogen als de Duitser. Duitsland is geen rijk land.

Cultuurmarxisme is Duits

De Studentenopstand startte in Duitsland in de zestiger jaren. Studentenleiders waren Duitsers, Rudi Dutscke con suis in de gewelddadige RAF. Karl Marx was een Duitser. Her cultuurmarxisme is in oorsprong een Duitse beweging. Het voedde de sociaaldemocratie. Die beweging vindt nu een afwikkeling omdat het geen antwoorden heeft op de huidige tijd, zoals hiervoor is omschreven. Christenen hebben vanaf de zestiger jaren een soort verbond gesloten met de sociaaldemocraten. Beiden waren altruïstisch in de richting van immigranten. Voor filosoof Ayn Rand is dit een dubbelklapper in negatieve zin. De politiek van Angela Merkel “wir schaffen das” is daarvan een exponent. Men begrijpt nu - met alle moslim terroristische aanslagen van dien - hoe desastreus dit beleid geweest is. De christendemocraten zijn net als de sociaaldemocraten veelvuldig aan de macht geweest maar hebben het nu lastig om een regering te formeren. Friedrich Merz stuurt naarstig bij: beleid van Merkel gaat In de prullenmand en men probeert AfD wind uit de zeilen te nemen.

Brandmauer

Als laatste punt geldt dat SPD en CDU een handje hebben geholpen door een Brandmauer op te werpen. Ze hadden kunnen leren van Nederland dat dit niet werkt. We kunnen onmogelijk optimistisch zijn over Duitsland.

Frits Bosch, econoom en socioloog, auteur van Links Verdriet.

bosch links verdriet cvr hr
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten