frits
Frits Bosch is columnist voor De Dagelijkse Standaard.

-Frits Bosch- Omtzigt wil meer overheid: neigt hij naar socialisme?

Opinie05 sep 2024, 12:00

Dr. Pieter Omtzigt, NSC leider, heeft in zijn HJ Schoo lezing een pleidooi gehouden voor een sociale-markteconomie, met een nieuw belastingstelsel, minder marktwerking en meer overheidsregie. Meer overheid: neigt Omtzigt naar socialisme?

Huilbuien

Omtzigt is econometrist. Econometrie is een studie van 95% wiskunde en 5% economie. Dat leidt ertoe dat deze academici denken dat wat wiskundig klopt, ook zal kloppen in de economie, de samenleving. Het kan aldus toegepast kan worden conform het model. Ze kennen geen twijfel, want wiskundig klopt het toch? Als er dan mensen zijn die het anders zien treedt er kortsluiting op, woede en soms huilbuien. Deze lieden verdienen geen pragmatisch leiderschap te krijgen. Ze zijn wereldvreemd.

Meer of minder overheid?

Omtzigt: “de ruimte die voor burgers is weggelegd krimpt, omdat we enkel marktwerking toepassen. We vergeten dat in sectoren als zorg, onderwijs en volkshuisvesting andere waarden minstens zo belangrijk zijn als marktwaarde.”

De kwestie meer of minder overheid en markt blijft boeien. Links wil meer overheid, communisten en socialisten willen zelfs een dwangmatige overheid, Big Brother. Het werkt niet en leidt tot autocratie. Rechts wil minder overheid. De kreet geldt: marktwerking waar het kan, overheid waar het moet. Hier wringt de schoen. Omtzigt heeft zelf gezien hoe het mis ging in de toeslagenaffaire. Hij wil toch meer overheid. Onbegrijpelijk.

Overheid zoals het niet moet

Tijdens Rutte 1-4 is de overheid te prominent aanwezig, maar heeft ook geschitterd door afwezigheid. De overheid faalt in de Toeslagenaffaire, Groningen, NS, regelstsunami, vestigingsklimaat, milieu, woningen, et cetera. De overheid is afwezig bij het handhaven van de rechtsstaat bij XR op snelwegen, moslim demonstraties in stations, drugs en criminaliteit. De overheid heeft gefaald in het migratiebeleid, de chaos. De overheidsuitgaven zijn enorm toegenomen evenals het aantal ambtenaren. Kortom, het overheidsbeslag was en is hoog, de effectiviteit is te laag. Het gevolg is ook dat dit kabinet geen financiële armslag heeft. Bezuinigen! Mes in het ambtenaren apparaat, Milei werkt. We kennen geen “ongebreideld liberalisme” zoals Omtzigt meent. Integendeel, de overheid zit in de poriën van onze samenleving. Overal waar de overheid verschijnt gaat het mis. Meer markt waar het kan, svp.

Overheid: in je hok!

Omtzigt: “De overheid is uitgehold en heeft daardoor te weinig kennis van primaire processen.” Dat is correct. Een nieuw belastingstelsel met minder regels en een kleine wig is inderdaad hoog nodig. Meer prikkel om te werken. Bestaanszekerheid is onzin. Het bestaan kent geen zekerheid. De verzorgingsstaat en open grenzen gaan niet samen, dat ziet Omtzigt goed. Omtzigt wil meer focus op Nederland en minder op internationaal. Dat lijkt me ook uitstekend als dat betekent dat we onze soevereiniteit terugpakken in Brussel. Draghi komt met snode plannen om een kapitaalmarktunie op te zetten met eurobonds voor industriebeleid, op weg naar een onomkeerbare autocratie, geleid door Brussel. Gaat Omtzigt daar voor liggen?

Starre Technocraat

Mijn conclusie is dat ‘meer overheid’ botst met ‘minder overheid’ van de PVV. Een effectievere overheid is inderdaad nodig. Meer focus op Nederland is prima, minder op internationaal. Grenzen semipermeabel. Dat brengt het vertrouwen van burgers terug. Neigt Omtzigt naar socialisme? Hij maakt wel die indruk en Timmermans zal dit prachtig vinden. Toch denk ik niet dat Omtzigt die kant op wil. Hij trekt verkeerde conclusie uit de Toeslagen affaire. Is Omtzigt pragmatisch leider? Nee, hij is een starre technocraat. Maar die zijn ook bruikbaar: horses for courses!

Frits Bosch is econoom en socioloog. Hij is tevens auteur van “Risico als obsessie”, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite”, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer”. Zijn meest recente boek is Kafkaistan

kafkaistan
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten