1. Home
  2. -Frits Bosch- Overheid terug in je hok!!!
frits

-Frits Bosch- Overheid terug in je hok!!!

Opinie29 aug , 13:00
De overheidsuitgaven rijzen de pan uit. Mark Rutte claimde een liberaal te zijn, maar hij liet de overheidsfinanciën exploderen naar 461 miljard in 2023. De kosten van het ambtenaren apparaat steeg met 16 miljard. De kosten van sociale hitgaven stegen maar liefst met 22 miljard. De sociale uitgaven zijn vooral gelinkt aan immigranten, veelal de blijvend werklozen binnen 3,1% werkloosheid, een “ijzeren voorraad”, ondanks een krappe arbeidsmarkt. De ambtenaren lijken deloyaal aan PVV. Zie ook mw Vd Oudenhoven, baas SCP, “immigratie niet problematiseren, het is van alle tijden.” Dit zijn zeer hoge uitgaven voor ons land die moeten worden opgebracht door belastingbetalers. O wee als dit gaat haperen. Het is dringend nodig dat aan de ongebreidelde groei van overheidsuitgaven een halt wordt toegeroepen. Kabinet Schoof: actie svp! Ik geef hieronder de tekst van Stijn Vos van Binnenlands Bestuur, vrijwel integraal.
De apparaatskosten van de overheid namen in 2023 met 9 procent toe tot 156,1 miljard euro. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. De apparaatskosten vormen ongeveer een derde van de totale overheidsuitgaven. Vooral bij de rijksoverheid en gemeenten namen de apparaatskosten relatief veel toe. De totale overheidsuitgaven bedroegen in 2023 461,2 miljard euro. De apparaatskosten, bestaande uit salarissen, organisatie-, huisvestings-, materieel-, en bijvoorbeeld automatiseringskosten, maken dus ruim een derde van het totaal aan overheidsuitgaven uit. Alleen de salarissen stegen in 2023 met in totaal 6,8 miljard euro. Het gaat overigens om voorlopige cijfers van het CBS. Voorgaande jaren bleek de stijging uiteindelijk nog hoger. De grootste kostenpost binnen de apparaatskosten zijn ‘overige lokale overheden’. Dat zijn bekostigde onderwijsinstellingen (exclusief universiteiten) en lokale instellingen zonder winstoogmerk in handen van de overheid. Daar ging in 2023 43,2 miljard heen. Het rijk gaf zelf 35,9 miljard uit en gemeenten in totaal 33,3 miljard. Provincies en waterschappen besteedden respectievelijk 2,6- en 2,4 miljard aan apparaatskosten. De rest van het totale bedrag van 156,1 miljard euro werd uitgegeven door sociale zekerheidsfondsen, gemeenschappelijke regelingen en overige centrale overheden. Nog groter dan de kosten voor het ambtenarenapparaat zijn de uitgaven aan sociale uitkeringen. Dat zijn uitkeringen in geld of natura die bedoeld zijn om huishoudens financiële zekerheid te bieden tegen inkomsensrisico’s als ziekte, invaliditeit en arbeidsongeschiktheid. Ook huisvesting, onderwijs en zorguitgaven zoals uitkeringen via de Zorgverzekeringwet (Zvw) en de Wet langdurige zorg (Wlz) worden tot de sociale uitkeringen gerekend. De kosten voor sociale uitkeringen groeiden in 2023 beduidend meer dan in voorgaande jaren. De uitkeringslasten kwamen in 2023 uit op 218 miljard euro, ten opzichte van 195,9 miljard euro in 2022. Deze toename in 2023 is voor ongeveer een derde toe te schrijven aan verder stijgende zorgkosten via de Zvw en de Wlz. Ook de stijgende AOW-kosten dragen flink bij. Uitgedrukt als percentage van het bbp was er echter sprake van een lichte daling van de kosten voor sociale uitkeringen: van 43,3 procent naar 43,2 procent.
Frits Bosch is econoom en socioloog. Hij is tevens auteur van “Risico als obsessie”, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite”, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer”. Zijn meest recente boek is Kafkaistan
kafkaistan
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten