Volgens HFD “Duits uitkeringendebat beheerst door afkeer van werkweigeraars” d.d 1.5.24 wordt gesteld dat in Duitsland, in een giftig debet over Bürgergeld, de zaken over een uitkering voor werkzoekenden, de feiten en fictie dooreen lopen.
Duitse werkgevers eisen lagere uitkeringen en harde sancties tegen werkweigeraars. Ze krijgen steun van oppositie en regeringspartij FDP. De toelage zou te hoog zijn waardoor werken relatief onaantrekkelijk is. Het doel van de regeling is mensen beter aan betaald werk te helpen. Wie niet meewerkt moet niet alleen zijn uitkering missen, maar ook toelages voor energie en huur, stellen werkgevers. “De belastingen zijn er niet om het vermogen van anderen veilig te stellen.” “ Het Bürgergeld helpt luiaards. Degenen die elke dag ‘s ochtends naar het werk gaan zijn sukkels” zegt Herrenknecht, fabrikant. En “dit is een samenleving van softies.” CDU:” het systeem moet volledig op de helling.”
Kennen wij ook werkweigeraars? In welke hoek moeten we dan zoeken? Zijn er ook werkoplichters? Bulgaren bij het UWV? Moeten wij ook harder optreden? Uitkeringen voor asielzoekers verminderen of verminderen of afschaffen? Moet onze verzorgingsstaat op de helling? Ondersteunt het softies?
Dit zijn natuurlijk bekende geluiden voor ons. Hoe lang wordt al gesteld dat het gehele fiscale systeem op de helling moet? Hoe lang wordt al niet gesteld dat het hele systeem van toeslagen, Subsidies en overdadige regels op de helling moet? Waarom gebeurt er niets en worden alle adviezen in de wind geslagen? Zo ook over immigratie, overbevolking, multiculturele samenleving, zie de rapporten van WRR en SCP daarover. Ze verdwijnen in een lade. Ik ben benieuwd wat NSC in dit verband gaat presteren. Ik herinner me een presentatie van Pieter Omtzigt over de toelagen die het niet zinvol maken om meer uren te gaan werken. Met meer werken gaat het netto inkomen omlaag. Absurd, maar dat weten we al zo lang. Gaat Omtzigt het regelen? Waarom is er in dit land zo weinig daadkracht????
Frits Bosch is econoom en socioloog. Hij is tevens auteur van “Risico als obsessie”, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite”, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer”. Zijn meest recente boek is Kafkaistan.