Nederland staat voor een uiterst belangrijke beslissing. Het is de intentie om het bestaande hoog aangeschreven pensioenstelsel op basis van intergenerationele solidariteit te vervangen door een stelsel op basis van individuele potjes. Het uur ‘U’ nadert, doe we het wel of doen we het niet.
Er heerst verwarring alom en ten lange leste zijn er nu zeven hoogleraren die zeggen: doe het niet! Ik ken ook een ander zevental specialisten, inclusief ondergetekende, die ook zeggen “doe het in hemelsnaam niet!” Waarom niet? Ik doe een greep:
2. De claim dat je in het nieuwe systeem meer koopkrachtdekking hebt blijkt niet te kloppen. Actuaris Henk Bets van Confident heeft berekend dat een deelnemer tenminste 50% in aandelen moet beleggen om de inflatie van rond 2% bij te houden. No way dat dit lukt want pensionado’s zouden in het nieuwe systeem circa 25% in aandelen beleggen vanwege hoge volatiliteit van aandelen. Bovendien is de inflatie thans 16,8%. Ze kachelen er fors mee achteruit. Geen koopkracht dekking. Bets gaat uit van een traditionele lange aandelen rendement van 6%. Dat behelst een termijn van tenminste 20 jaar. Ik mag het hem hopen voor de komende tien jaar bij de huidige politieke en sociaal-economische constellatie. Gaan maar vast bidden.
3. Het zogenaamde invaren is problematisch. Dat betekent dat het overhevelen van de bestaande 1500 miljard euro (!) voor de 250 fondsen uiterst moeizaam is. Is de techniek wel op orde om dit rond te breien? De it bij pensioenfondsen is al voor de bestaande administratie een kwelling, laat staan als er zo’n mega operatie overheen komt. Puinhoop! Niet te overziene hoeveelheid klachten. Stress! Burn outs.
dd4. Is er wel voldoende deskundig personeel om dit proces correct te begeleiden? Ook in de pensioensector heerst arbeidsschaarste. Deze operatie slokt mega veel super deskundig en dure aandacht op ten koste van de standaardwerkzaamheden. Puinhoop.
5. Bij het invaren schieten deelnemers er bij in financieel. Ze raken er bij aanvang veel geld mee kwijt. Wat betekent dat? Juridische claims bij het leven. Advocaten zijn er goed mee. Deelnemers niet. Miljarden? We berekenen dat liever niet want dat is schrikken. Gespecialiseerde advocaten Zuidas vragen 700 tot 1500 euro per uur. Kassa ping! Actuarissen en asset consultants idem.
6. In het nieuwe systeem blijft de Verplichtstelling. Men is gebonden aan het fonds van inleg. Dit speelt vooral bij bedrijfstak fondsen.
7. Onduidelijk is hoe de Doorsneeproblematiek wordt afgewikkeld: het ‘subsidieren’ van jongeren naar ouderen. Kwestieus. Gaat dat wel eerlijk?
8. Onduidelijk is in hoeverre deelnemers invloed hebben op hun (maar geen eigendom) potje. Geen?
9. Deelnemers steken af en toe wel hun vinger op maar ze hebben zero, niete, nada invloed. Er wordt gedobbeld met hun geld. Makke schapen, tandeloze tijgers. Maar schandelijk dat dit zo geschiedt. Kijk eens naar de boeren, deelnemers!
10. De vakbonden zijn voor het akkoord. Logisch, de pensioensect is hun laatste bastion. Ze gaan blind voor hun eigenbelang. De grootste drammer en ondeskundige zit nu bij de NS.
(Artikel gaat verder onder de oproep ons te steunen in deze barre tijden)
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis, de energiecrisis, de inflatiecrisis ´én de koopkrachtcrisis heeft DDS het ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
11. DNB vindt het allemaal wel prachtig. Daar zit Klaas Knot, persoonlijk geplaatst door Mark Rutte ten koste van Lex Hoogduin. Van Knot kun je dus ook hier geen weerwerk verwachten. Nietszeggende figuur…
12. Last but not least: deze operatie is ultiem kostbaar en tijdrovend. Miljarden. Wie gaan dit betalen? Juist, deelnemers die niets in de melk te brokkelen hebben. Dank u wel! Tijdrovend: juist in deze tijd zijn al die zinloze uren niet beschikbaar. Kappen ermee.
Slotsom: doe het NIET. Pas het bestaande - in basis uitmuntende - stelsel aan voor de rente berekening, het disconteren. Dat is sinds 2007 op basis van het Amerikaanse IFRS variabele systeem met de huidige ultiem lage rente in de vernieling gegaan. Een eenvoudige hogere vaste rente en klaar is Kees. Hou op over ‘dat gaat ten koste van de jongere generaties’ Theo Kocken c.s. Oudere generaties zijn er al decennia bij gigantisch ingeschoten. Met het nieuwe systeem dreigt daar de turbo op gezet te worden. LAAT DAT NIET GEBEUREN. WIJ ZIJN NIET AKKOORD!
grid Kaag of Jesse Klaver zo behandelen? Geen sprake van! Wat een lafaard!
Frits Bosch, auteur van “Risico als obsessie”, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite”, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer”.