-Frits Bosch- Blackrock gaat 'down the drain'

Opinie07 dec 2022, 11:02

Blackrock is ‘s werelds grootste vermogensbeheerder met een beheerd vermogen van 8 triljoen dollar, voornamelijk pensioenvermogen, waaronder ook veel Nederlands pensioenvermogen. De CEO is Larry Finck. Finck is ook in Nederland een goede bekende, vooral bij de CEO’s van onze beursgenoteerde bedrijven. Hij vertelt ze wat ze moeten doen en wat ze moeten laten. Hij gebruikt Blackrock’s voting power tijdens de algemene vergaderingen van aandeelhouders. Als CEO’s niet doen wat Finck zegt, dan volgt straf: hij trekt zijn aandelen terug (veelal meer dan 30% van totale aandelen) en de koers stort in. Kiest u maar…

In de VS is nu iets opmerkelijks gaande. In Florida hebben ze schoon genoeg van de adviezen van Finck en zijn manier van beleggen. Hij steekt het vermogen voornamelijk in ESG, environment, social and governance, ofwel duurzame beleggingen.

Deze beleggingen renderen veel minder dan pensionado’s zouden mogen verwachten. Dat komt omdat ESG het beleggingsuniversum beperkt en aantrekkelijke beleggingen terzijde laat, bijvoorbeeld defensie en energie. Florida trekt nu vele miljarden terug uit Blackrock. De focus van Finck is op duurzaam en niet op rendement. Florida wenst geen vermogensbeheerder die de focus heeft op politiek in plaats van haar eigenlijke taak, het zo goed mogelijk laten beheren van pensioengeld.

Het verhaal gaat nu verder. Bedrijven als Apple c.s. worden door (rechtse) journalisten aangesproken op het feit dat zij zich politiek uiten in de VS over sociale misstanden aldaar, maar wel heftig investeren in landen waar onderdrukking, racisme, autocratie heerst, zoals onder andere in China. De hypocrisie is stuitend. Deze bedrijven kunnen de winsten uit de autocratische landen niet missen. Aardig om te zien dat CEO’s op de prangende vragen daarover geen antwoord geven. Mijn advies aan dit soort bedrijven: als je investeert in walgelijke landen, houd dan je snavel over andere misstanden. De keuze is: of je brengt je investeringen in lijn met enkel deugdelijk landen of je houd je snavel en belegt overal, ook waar het walgelijk is.

Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.

Waar hebben we dat geluid meer gehoord. Dichtbij huis: onze Nederlandse vermogensbeheerders lopen over van ESG en politiek. Pensioenfondsen en hun beheerders zijn zuiver politieke instellingen geworden. Alles moet duurzaam, compleet contrair aan hun taakopdracht van optimaal renderen. En dan te bedenken dat dit minder duurzaam oplevert dan een halve druppel op een gloeiende plaat volgend een onderzoek van the Economist. Klaas Knot, baas van DNB (zetbaas van Mark Rutte) doet hier gretig aan mee, sterker, hij eist ESG. DNB is politiek gericht op LHBGT en duurzaam. Hij hijst de LHBGT vlag op het DNB gebouw. Knot heeft de focus daarop gericht in plaats van rendement en welvaart ten koste van burgers. Idem ECB, het is een compleet politieke organisatie gericht op overeind houden van en het sleuren aan dode paarden in het zuiden van ons continent. Christine Lagarde, baas van de ECB, combineert dat met een LHBGT en duurzame agenda en het knevelen van bsnken en het monetaire systeem. Dit met een lijntje naar Von der Leyen van de Europese Commissie die gespecialiseerd is beknotten van vrijheid van burgers en bedrijven, nu weer met censuur van social media en CBDC.

Tot slot mijn advies aan pensionado’s: eis van uw vermogensbeheerder dat ze stoppen met de duurzame hype, deze druppel op de gloeiende plaat. ESG haalt niets uit maar gaat wel ten koste van uw pensioen. “Blackrock, van onderen!!!”

Frits Bosch, auteur van “Risico als obsessie”, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite”, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer”.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten