Het vluchtelingen-standpunt van bepaalde politici in Turkije heeft tot discussie geleid. Zo is de coalitiepartner van Erdoğans AKP, de nationalistische MHP, faliekant tegen het open-deur-beleid van Turkije ten opzichte van asielzoekers. Oud-politicus Sinan Oğan heeft hierbij beelden gedeeld op Twitter van honderden Pakistaanse en Afghaanse vluchtelingen die vrijelijk de Turks-Iraanse grens oversteken. Volgens de gouverneur van de Turkse provincie Van, gelegen aan de Turks-Iraanse grens, zijn de videobeelden echter niet van de Turks-Iraanse grens en worden de beelden gebruikt om antivluchtelingen gevoelens aan te wakkeren alsmede te provoceren. Volgens de kritische politici kan Turkije niet langer de miljoenen vluchtelingen aan, naar schatting ruim 4 miljoen mensen (ongeveer 5% van de Turkse bevolking), en drukt het zwaar op de Turkse economie. Zo is de prijs van brood voor de tweede keer in één maand tijd weer gestegen naar 3 Turkse Lira. De Turkse regering, onder leiding van president Erdoğan, probeert het tij te keren door enerzijds loonsverhogingen voor artsen, leerkrachten, politieagenten, advocaten, en andere beroepen. Hiertoe worden ook nieuwe CAO-regels wettelijk vastgelegd voor ambtenaren. Het nadeel hiervan is wel dat de kloof tussen bepaalde beroepen groter wordt. Aan de andere kant probeert Turkije toch te investeren in infrastructuur; zoals door een nieuwe ondergrondse metrolijn in İstanbul aan te kondigen. Een ander project is het vliegveld van Rize, de stad waar Erdoğans ouders vandaan komen, wat hiermee in één klap wereldbekend is geworden omdat het slechts één van de vijf vliegvelden is wat ter zee is gebouwd. Volgens sommige economen komen hiermee wel de financiële reserves van Turkije in gevaar.
Deze financiële situatie komt verder in gevaar nu de militaire drones Bayraktar ook steeds meer succes boeken namens
Oekraïne in de strijd tegen
Rusland. Zo zou Oekraïne een tweede Russische slagschip hebben laten zinken, ook weer door de Turkse Bayraktar. Daarvoor was er al een Russisch vliegtuig neergehaald. Ook in Rusland zelf stijgen het aantal mysterieuze aanslagen die wel eens door de onbemande militaire Bayraktar-drones gepleegd kunnen zijn nu deze niet op de radar te zien blijken te zijn. Tevens komt de Russische nationale feestdag van 9 mei ook al dichterbij, waardoor verwacht wordt dat Rusland minder zal gedogen van Turkije. Hiermee wordt het gevaar dat Rusland uiteindelijk druk zal uitoefenen op Turkije om te stoppen met de levering van Bayraktar-drones aan Oekraïne, steeds groter en dit heeft effect op de Turkse munteenheid. Andere negatieve effecten op de Turkse economie, komen door eventuele Europese sancties nu Turkije de Turkse zakenman Osman Kavala heeft veroordeeld tot een jarenlange celstraf voor het financieren van gewelddadige demonstraties in Turkije.
Een laatste financiële last voor de Turkse economie is de strijd tegen de terreurgroep PKK aan de Turks-Iraakse grens, waarbij vandaag weer een militair is gesneuveld. Eerder was er op 21 april 2022 een bomaanslag in İstanbul door een 27-jarige terrorist wat ook weer een druk zet op de economie. Hiermee lijkt Turkije te maken te hebben met een relatief kleine dip wat voornamelijk veroorzaakt wordt door de instabiele regio waarin het zit.
Armand Sag (Utrecht, 1984) studeerde geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Daarnaast studeerde hij Turkologie (minor) en Internationale Betrekkingen (master) aan de Universiteit Utrecht. Hij is momenteel bezig met zijn proefschrift “Historiography and nation-building in modern Turkey” ter verkrijging van de graad van doctor (Ph.D.) terwijl hij werkt als senior onderzoeker bij het Instituut voor Turkse Studies in Utrecht. In dat kader zijn al verscheidene publicaties van zijn hand verschenen: Historie en Meer: Overpeinzingen van een historicus (2011), Omwentelingen in het Midden-Oosten: Perceptie en Gevolgen (2012; als co-auteur), Leergrammatica van het Turkije-Turks: Antwoorden (2013), Nation-building and historiography in modern Turkey: Anatolia, the Balkan and geographical emphasis (2015), Erdoğan: Perceptie, Reflectie, Analyse (2017, als co-auteur) en nog vele andere publicaties.