Salomon Rushdie is neergestoken door een ‘fundamentalist’, zo wordt allerwegen gesteld. De aanslagpleger vond dat hij dat moet doen vanwege de fatwa uitgevaardigd door Khomeiny. Paul Cliteur noemt de aanslagpleger een ‘theoterrorist’ die “de missie heeft de wil van God (liever Allah, FB) te doen”, geschreven in zijn artikel “De vader van het theoterrorisme en het monotheistisch dilemma."
Ik vind dat de benamingen ‘fundamentalist” en “theoterrorist” ontoereikend en verhullend zijn. Want onderliggend is dat zijn daad past in een ideologie. Hij MOEST het doen vanwege het boek waarop die ideologie berust: dood afvalligen! Dat was het ultieme gebod. Als je enkel zegt “hij was een “fundamentalist” dan maak je hem onschadelijk, want, nou ja, een fundamentalist, daar zijn er zo veel van, nietwaar?!
En een ‘theoterrorist’, dat is helmaal iets raars, dus daar hoeven we helemaal geen acht op te slaan.
Dit doet me denken aan moordenaar Volkert van der Graaf. Ook hij was een “fundamentalist”, een “dierenactivist”. Nee, hij was een ideologisch bezeten linksradicaal!
(Tekst gaat verder onder de oproep ons te steunen)
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Schrijfster Margaret Atwood maakt het helemaal bont in NRC Handelsblad 19.9.22 “Rushdie belichaamt het vrije woord”. Rushdie staat volgens haar “pal voor vrijheid van meningsuiting”. “Rushdie is een martelaar” en “Rushdie is de held van het vrije woord geworden.”
Ja, ja, maar er is veel meer. Het draait om de basale ideologie. Telkens wordt die kern niet benoemd. Daar is moed voor nodig…
Frits Bosch, auteur van “Risico als obsessie”, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite”, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer”.