Stikstofminister Christianne van der Wal wil met haar collega van Justitie en Veiligheid gaan praten over intimidatie van boeren die een overstap op natuurvriendelijke landbouw overwegen.
Van der Wal hoorde tijdens een gesprek met de gemeenten en provincies opnieuw dat boeren door intimidatie niet mee durven doen met de verduurzaming van de landbouw. De 'activistische boeren' zouden de boeren die wél mee willen gaan met de stikstofplannen van het kabinet, intimideren (via WNL).
Of het echt zo is en wat dan de omvang van dit probleem is, valt moeilijk te achterhalen. Wel valt vast te stellen dat dit de stikstofminister érg goed uitkomt. Want eerst kan ze proberen om overgehaalde boeren een beetje veiligheid te bieden. En vervolgens kan ze de 'activistische boeren' afschilderen als staatsvijand, waar niet naar geluisterd hoeft te worden. 'Kom maar bij ons, wij nemen je in bescherming', zegt ze vervolgens tegen de boeren die de strijd als verloren beschouwen.
Als boeren daadwerkelijk geïntimideerd worden omdat ze dreigen over te stappen op verduurzaamde landbouw, dan is dat natuurlijk hartstikke verkeerd. Net zoals dat het verkeerd is om een minister te intimideren. Het is dan ook belangrijk voor de boeren om af te zien van intimidatie (áls dat al gebeurt) en de twijfelende boeren terug te winnen.
(Artikel gaat door onder de oproep ons te steunen)
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Dat kan eigenlijk alleen door ze de rekensommetjes te geven en het effect van de stikstofplannen duidelijk te maken. Kunnen die boeren namelijk wel overleven als ze overgaan op 'duurzame landbouw', of krijgen die boeren straks nóg een klap te verduren omdat de stikstof over een paar jaar nog steeds niet voldoende gereduceerd is? De kabinetsplannen gaan er namelijk vanuit dat er zo'n 10.000 boerenbedrijven weg moeten en er nog eens 12.000 zullen moeten verduurzamen. Hoeveel verduurzaming en tegen welke prijs, is nog niet duidelijk.