Kamervragen van Martin Bosma (PVV)
De Partij voor de Vrijheid protesteert heftig tegen de landhervorming in Zuid-Afrika waarbij boeren gedwongen land moeten afstaan. Dergelijke plannen leidden ooit in Zimbabwe al tot grootschalige hongersnood.Nu dreigt hetzelfde te gebeuren in Zuid-Afrika. Hier betekende de landhervorming vooral, dat productieve boerderijen in handen kwamen van mensen zonder enige landbouw-ervaring. Dat zorgde -weinig verrassend- in de meeste gevallen voor het volledige verval van die boerderijen. De PVV wil daarom weten waarom Nederland doorgaat met financiële steun aan Zuid-Afrika.
Vragen van het lid Bosma (PVV) aan de minister van ontwikkelingssamenwerking en buitenlandse handel, mevrouw Ploumen, inzake nieuwe voorstellen tot landhervorming in Zuid-Afrika, 17 april 2014:
1) Heeft u kennisgenomen van het bericht Radikale landbougrondvoorstelle vir SA?, alsmede van Oopmaak van grondeise fataal vir toekoms* ?
2) Deelt u de angst van Zuid-Afrikaanse boeren dat het doorzetten van de landhervorming (waarbij boeren de helft van hun land moeten afstaan) de voedselvoorziening in het land in gevaar kan brengen?
3) Deelt u de observatie van ANC-minister Nkwinti dat 90 procent van de herverdeelde boerderijen inderdaad niet succesvol is**?
4) Deelt u de mening van mijn fractie dat het in beslag nemen van landerijen kan leiden tot een herhaling van de dramatische gebeurtenissen in Zimbabwe, waarbij de landhervorming van Robert Mugabe leidde tot een implosie van de landbouw, gevolgd door hongersnood?
5) Deelt u de mening dat de ontwikkelingshulp aan Zuid-Afrika onmiddellijk dient te worden gestaakt, aangezien Nederlands belastinggeld niet mag dienen om hongersnood te organiseren? Zo nee, waarom niet?
*Radikale landbougrondvoorstelle vir SA, DitsemNuus, 15 april 2014 http://www.ditsem.net/berig.php?id=1477
Oopmaak van grondeise fataal vir toekoms, ProAgri, 19 februari 2014 http://www.proagri.co.za/nuus/jongste/Oopmaak-van-grondeise-fataal-vir-toekoms.html
**SA black-owned farms failing, BBC News, 3 maart 2010
Heel goed natuurlijk dat hier aandacht voor gevraagd wordt. Ik schreef hier al eerder over 'de vergeten doden', en nu dit weer.