Zet Draghi de geldkraan open?

Geen categorie14 apr 2014, 9:30
Zou het er dan toch van komen? Negatieve rentes voor de banken die geld bij de ECB willen stallen in een vertwijfelde poging om de kredietkraan bij de banken open te krijgen?
In een artikel in de FT van gisteren en eergisteren werd gesuggereerd, dat de president van de ECB, Mario Draghi, voornemens zou zijn om over te stappen op een negatieve depositorente. Draghi zei na afloop van de IMF voorjaars vergadering, afgelopen zaterdag, het volgende:

"The strengthening of the euro requieres further monetary stimulus. The strengthening of the exchange rate would require – to make our monetary stance equally accommodative – further monetary policy accommodation. That is an important dimension for us.”

Draghi bedoelde natuurlijk dat de euro omlaag moet, maar zei niet op welk koersniveau hij de euro wil hebben. Dat de koers omlaag moet om Frankrijk, Italië en Spanje wat lucht te geven is duidelijk, maar voor Duitsland is dat juist niet goed en zo wreekt zich hier opnieuw de euro-spagaat van een one-size-fits-all eenheidsmunt voor een niet-optimaal valutagebied. Maar het omlaagpraten van de euro wil nog niet zo lukken. De munt steeg afgelopen jaar 6 cent tegenover de dollar en zelfs 9 tegenover de yen. Dat zegt meer over de zwakte van die andere economieën dan over de kracht van de euro, maar dat terzijde.
Volgens Draghi is de sterke euro verantwoordelijk voor de lage inflatie in de eurozone. Hij zei dat dit effect minstens 0,4 tot 0,5 procent scheelde. Maar ik denk eerder, dat de lage gemiddelde eurozone inflatie vooral veroorzaakt wordt door deflatie in Zuid-Europese lidstaten ten gevolge van de immense vraaguitval door loondalingen en door de enorme werkloosheid daar. De burgers en bedrijven daar hebben eenvoudigweg geen geld om producten en diensten af te nemen. De deflatie in Zuid-Europa compenseert inflatie elders in de eurozone, zodat het gemiddelde laag blijft. Opmerkelijk is wel, dat de Spaanse minister van Financiën, Luis de Guinos, eergisteren liet weten via El Pais, dat er naar zijn oordeel helemaal geen sprake is van deflatie in zijn land.
Overigens zijn de meeste centrale bankiers van de eurozone, waaronder Jens Weidmann, van mening dat een renteverlaging een betere manier is om de sterke euro aan te pakken dan het bedrijvan van een (veel) ruimere monetaire politiek door op grote schaal staatsobligaties op te kopen om die vervolgens niet te 'steriliseren' (de ECB haalt momenteel zo'n 175 mijard euro per week uit de markt). Wel gaf de Bundesbank te kennen eerst even de inflatie voor de komende maanden af te willen wachten voordat er ingegrepen zou worden, temeer omdat de inflatie in maart alweer iets gestegen was.
De gedachte achter de renteverlaging is, dat bij een negatieve rente, waarbij de centrale banken dus moeten betalen om hun geld bij de ECB te mogen zetten, er meer geld in de reële economie stroomt, aangezien de banken toch ergens rendement moeten maken. Ook bestaat er een mogelijkheid dat er andere valuta, zoals de dollar of de yen, worden aangekocht, wat weer een drukkend effect op een te dure euro zal hebben. Hoe dan ook, van een massaal opkoop programma van staatsobligaties door de ECB lijkt voorlopig geen sprake.
Klik hier voor een overzicht van mijn columns en volg mij hier op Twitter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten