Naar aanleiding van een zelfmoordaanslag in Tunesische hoofdstad Tunis afgelopen woensdag, heeft premier Youssef Chahed bekendgemaakt dat het dragen van een nikab of boerka in openbare gebouwen niet langer is toegestaan. En dat terwijl het land 99 procent islamitisch is. Via de NOS.
Na drie aanslagen in een week tijd, vond de Tunesische premier het mooi geweest. Voor Tunesië is dit het hoogtepunt van het toeristische seizoen. Getuigen verklaarden dat de laatste aanslagpleger in een nikab was gekleed toen hij z'n aanslag uitvoerde. Islamitische Staat eiste alle drie de aanslagen op.
Het frappante is dat Zine El Abidine Ben Ali, de Tunesische autocratische leider die vlak voor de Arabische Lente uit z'n positie werd gewipt in 2011, keihard repressief beleid voerde tegen religieuze uitingen. Vrijwel direct na zijn vertrek doken de nikabs en de boerka's weer op in het openbare leven, terwijl hij vanaf 1987 de zittend president was.
Helemaal vreemd dat juist in de periode dat islam weer het straatbeeld domineert, IS juist aanslagen uitvoert in het land. Volgens mij hebben ze de strategie niet helemaal helder.
Trouwens, saillant detail: Tunesië is met haar nikab- en boerkaverbod nét een maandje eerder dan Nederland, die eenzelfde maatregel pas in augustus invoert. Daar was toen veel discussie voor nodig, want vrijheid van religie en 'niet zwichten voor terreur' en zo. Daar denken ze in Tunesië inmiddels blijkbaar heel anders over!