Ze zagen dat veel kinderen geen toegang hadden tot bibliotheken. Met behulp van een fiets vonden ze daar een geweldige oplossing voor

Geen categorie26 aug 2015, 13:00
Arme kinderen hebben eten en drinken nodig, maar ze hebben méér behoeftes.
Zogenaamde 'voedselwoestijnen' refereren aan arme buurten waar kinderen weinig tot geen geld hebben voor eten en drinken. Het is een bekende term die vrij veel gebruikt wordt.
Sinds kort wordt er een andere, maar vergelijkbare term gebruikt: 'Boekwoestijnen.' Zoals je ongetwijfeld begrijpt worden daar buurten mee bedoelt waar jongeren om wat voor reden dan ook geen toegang hebben tot boeken. Hun ouders hebben geen geld voor dergelijke 'extra's', en er zijn ook al geen bibliotheken in de omgeving.
Screen Shot 2015-08-26 at 13.05.41
Een stel Amerikaanse bibliothecarissen vindt dat niet kunnen. In hun ogen zijn boeken namelijk geen 'extra's,' maar een absolute primaire behoefte voor kinderen. Alleen op die manier kunnen ze hun kennis, woordenschat en verbeeldingsvermogen namelijk ontwikkelen.
Daarom besloten ze om een soort van charitatieve instelling te beginnen: als kinderen niet naar de bibliotheek kunnen komen komt de bibliotheek gewoon naar hen. Hoe? Met behulp van een paar fietsen:
Screen Shot 2015-08-26 at 13.06.15
Books on bikes are another creative solution gaining popularity in the U.S. and abroad. A scaled-down version of the book mobiles that were once a fixture of many middle- and upper-class childhoods in America, these pedal-powered libraries allow librarians to bring books out of the library shelves and into the communities they serve. And in places that lack roads and infrastructure for a book mobile, they can also prove more practical.
Een voorbeeld daarvan is het Seattle Public Library's Books on Bikes-programma, welke in mei 2013 begon. Jared Mills, de leider van het programma, legt uit:
"Seattle heeft een echte fietscultuur en wij wilden daarvan gebruik maken."
Het programma heeft nu drie fiets-bibliotheken. Voor de bibliothecarissen op pad gaan verzinnen ze een thema. Vervolgens selecteren ze op basis van het thema een aantal boeken, die ze meenemen naar de zogenaamde "boekwoestijnen."
Screen Shot 2015-08-26 at 13.06.48
Hoewel lezen niet meer "cool" is in Nederland, geldt dat niet voor arme buurten. Daar zijn heel veel kinderen maar wat blij dat ze een boek kunnen lezen. En dat is niet alles: de fiets-bibliotheken hebben ook een wifi-verbinding. Kinderen die en boek willen lenen krijgen onmiddellijk een bibliotheekpas én een gratis abonnement. Daarna kunnen ze het boek van hun keuze mee naar huis nemen.
Screen Shot 2015-08-26 at 13.07.23
Ook in San Francisco zijn boek-bibliotheken een groot succes. Daar werkt Alicia Tapia eraan om zoveel mogelijk kinderen te laten lezen. Deze dame is een bibliothecaresse op een lokale school en houdt bijzonder veel van fietsen. Ze combineert die twee passies door regelmatig met maar liefst honderd boeken op pad te gaan, die ze vervolgens onder zoveel mogelijk kinderen verspreid. Anders dan het project in Seattle wordt haar bibliotheek gefinancierd door gulle gevers die het belangrijk vinden dat alle kinderen lezen.
Wat een geweldige initiatieven en wat fantastisch mooi dat deze mensen hun vrije tijd hiervoor gebruiken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten