China heeft een nieuwe keizer. De leider van de Communistische Partij in China,
Xi Jinping, tolereert geen grenzen aan zijn macht meer. Dat andere presidenten zich moesten houden aan termijnlimieten is heel leuk en aardig, maar meneer
voelt zich daar niet door gebonden.Het centraal comité van de Communistische Partij in China heeft voorgesteld geen limiet meer te stellen aan het aantal opeenvolgende termijnen voor de president en de vice-president. Dat meldt het staatspersbureau Xinhua. Nu mogen ze maximaal twee termijnen van vijf jaar dienen.
Tijdens het partijcongres in oktober werd er geen toekomstige opvolger gekozen voor Xi. Dat was opvallend omdat hij aan zijn tweede termijn is begonnen. Experts suggereerden dan ook al dat Xi uit was op een derde termijn. Dat kunnen we na deze laatste acties natuurlijk feitelijk bevestigen.
Misschien dat Chinese democraten er niet blij mee zijn, maar iedereen had dit kunnen zien aankomen, al was het maar omdat China bepaald geen democratische traditie heeft. Duizenden jaren lang werd China geleid door een (almachtige) keizer en daarna, in de 20e eeuw, door sterke mannen die officieel geen keizer waren maar zich in de praktijk wel zo gedroegen. Natuurlijk was de communistische partij nooit 'democratisch,' maar een paar decennia had het er wel alle schijn van dat China zou democratiseren. Dat gaat niet gebeuren. Xi grijpt terug op het oude systeem van zijn land; één sterke leider die net zolang aan de macht blijft tot hij sterf (of omver geworpen wordt door een uitdager).