Soms is het simpel, je hebt vandaag nog energie nodig. Misschien sta je met de verhuisdozen al in je nieuwe huis, misschien dreigt je stroom afgesloten te worden, of wil je gewoon niet nog weken in de kou zitten. Een spoedaanvraag energie kan dan de redder in nood zijn. Maar hoe werkt dat precies? En moet je rekening houden met extra regeltjes of kosten?
Een spoedaanvraag betekent simpel gezegd dat je sneller energie geleverd krijgt dan bij een gewone aanvraag. Normaal gesproken moet je rekening houden met de 14 dagen bedenktijd, maar bij spoed wil je daar natuurlijk niet op wachten. Bij de meeste leveranciers moet je dan ook bevestigen dat je afziet van die bedenktijd. Dat betekent dat het contract meteen ingaat en je dus snel stroom en gas hebt, maar ook dat je het niet meer zomaar kunt annuleren zonder kosten. Er zijn ook leveranciers die zeggen, oké, je mag nog annuleren binnen die 14 dagen, maar wat je verbruikt hebt aan energie in die periode moet je dan wel gewoon betalen. Klinkt eerlijk toch? Gratis energie bestaat nou eenmaal niet.
Als het om een verhuizing gaat, is een spoedaanvraag vaak makkelijker te regelen dan je denkt. Leveranciers zoals Curaenergie.nl snappen dat je snel stroom en gas nodig hebt in je nieuwe huis. Op het aanvraagformulier geef je aan dat het om een verhuizing gaat en vul je de datum van de sleuteloverdracht in. Let wel op, die datum moet echt in de toekomst liggen. Vergeet je dit of laat je het weg? Dan wordt je aanvraag gewoon als standaard verwerkt en kun je dus zomaar 4 tot 7 weken moeten wachten. En laten we eerlijk zijn, dat wil je echt niet meemaken terwijl je tussen de verhuisdozen zit.
Blijf je gewoon op hetzelfde adres wonen, maar moet je toch met spoed energie regelen? Dan is het een ander verhaal. In dat geval vragen leveranciers vaak om een borg. Waarom? Ze denken dan al snel dat er misschien een betalingsprobleem is geweest, anders zou je waarschijnlijk op tijd een gewoon contract hebben afgesloten. Zo’n borg kan soms oplopen tot zo’n 500 euro. Geen klein bedrag dus. Gelukkig krijg je de borg altijd terug bij de eindafrekening, zolang je netjes alles betaald hebt.
Niet altijd! Bij een verhuizing blijft er vaak gewoon energie geleverd worden door de netbeheerder, zelfs als het contract van de vorige bewoner is gestopt. Je krijgt dan meestal eerst een brief van de netbeheerder waarin staat dat je nog een nieuwe leverancier moet regelen. Hierin staat ook een uiterste datum. Je hebt dus vaak nog even de tijd om op je gemak een normale aanvraag te doen zonder haast. Toch is het slim om niet te lang te wachten, want als die datum dichterbij komt, kan je alsnog te maken krijgen met een afsluiting en dan moet je alsnog snel schakelen.
Regel je energie altijd zo snel mogelijk als je weet dat je gaat verhuizen of als je een nieuw contract nodig hebt. Zo voorkom je stress én extra kosten. Is het toch al bijna zover of sta je op het punt om zonder energie te zitten? Dan is een spoedaanvraag de snelste uitweg. Houd er dan alleen wel rekening mee dat je in sommige gevallen een borg moet betalen, zeker als je op hetzelfde adres blijft wonen.