Ah ja, de zorg kan best nóg een klap in het gezicht gebruiken. Toch?
Verpleegkundigen werkzaam in academische ziekenhuizen zijn bang dat het ziekteverzuim binnenkort zal exploderen. De reden? Er worden plannen gemaakt om hen vaker nachtdiensten te laten draaien.
Dat is extra problematisch omdat het ziekteverzuim in de sector "al zeer hoog is," aldus De Telegraaf terecht. Heel gek is dat niet. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat meer dan twee op de drie verplegers lichamelijke klachten heeft door nachtdiensten. Het gaat in die gevallen eerst en vooral om geïrriteerdheid en slaapproblemen, maar dat soort problemen moeten we niet onder het tapijt vegen. Met name slaapproblemen zijn, op lange termijn, desastreus voor een mens.
En nu komt het:
Werkgeversorganisatie NFU wil dat oudere werknemers vaker nachtdiensten gaan draaien. Het gaat om alle 65.000 werknemers van de acht academische ziekenhuizen, onder wie verpleegkundigen en artsen. Daarmee hoopt de NFU het personeelstekort in de ziekenhuizen op te vangen. In de zorgsector als geheel zijn de komende jaren 100.000 tot 125.000 extra medewerkers nodig.
Dus om het schrijnende tekort aan zorgpersoneel op te vangen wil NFU het personeel dat er wel is letterlijk doodwerken.
Kan iemand mij vertellen hoe dat in vredesnaam logisch gevonden wordt door de werkgeversorganisatie én door haar vrienden in Den Haag. Want, laten we wel wezen, uiteindelijk zijn de politiek en werkgeversorganisaties in de zorg twee handen op één buik.
De komende jaren is er behoefte aan 100.000 tot 125.000 nieuw personeel in de zorg. Daar wordt veel te weinig aan gedaan. Als gevolg daarvan zal het bestaand personeel zich bijna letterlijk dood moeten werken om nog voor patiënten (en ouderen) te zorgen. Een kind begrijpt nog dat dit a) bijzonder ongezond is voor dat personeel en b) ook nog eens negatief uitpakt voor patiënten (en ouderen) omdat hun verplegers doodop en prikkelbaar zijn.
Maar blijkbaar gaat dat er niet in bij NFU én de regering.