mulder1

-Column Dr. Gert Jan Mulder- Trump de economische terrorist? Of de enige schaakmeester in het spel?

Opinie07 apr , 20:00

En daar zaten ze. Noud Wellink, oud-president van De Nederlandsche Bank, en Lex Hoogduin, voormalig directielid van diezelfde instelling. Twee heren op leeftijd, met imponerende CV’s en dito zelfvertrouwen, die vanuit hun comfortabele Nederlandse academische bubbel het wereldtoneel analyseren. Hun oordeel: Donald Trump, de economische terrorist van onze tijd. Zijn handelspolitiek? Rampspoed. Zijn invoertarieven? Onbezonnen. Zijn strategie? Onbestaand.

Wat mij opvalt is niet hun afkeer van Trump — die is modieus in hun kringen — maar hun volstrekte onderschatting van de capaciteit van de Verenigde Staten, en van Trump zelf. Alsof een man die in 2016 het politieke establishment verpulverde, en in november 2024 opnieuw overtuigend werd herkozen, geen strategie zou hebben. Alsof de grootste economie ter wereld zonder plan aan een handelsrevolutie zou beginnen. We zijn inmiddels meer dan twee maanden onderweg in zijn tweede ambtstermijn, en het patroon is klip en klaar.

Amerikaanse strategie is geen toeval maar uitgekiend schaakspel

De beurzen? Die reageerden heftig, zoals verwacht. Maar zoals vaker bij Trump: achter het kabaal schuilt een plan. Inmiddels hebben zich meer dan vijftig landen gemeld in Washington met nieuwe, opvallend genereuze voorstellen. Zelfs Ursula von der Leyen, jarenlang een van Trumps luidste critici, kwam met een voorstel om de tarieven op industriële goederen tot nul terug te brengen. Ja, nul.

Wat Wellink en Hoogduin lijken te missen, is dat Trump het spel speelt als een schaakmeester. Zijn zetten zijn provocerend, zeker. Maar doordacht. Hij weet dat Amerika jarenlang het afvoerputje is geweest van een door globalisten gedomineerde wereldhandel — waar Duitsland, China en talloze andere landen welvaren op structurele handelsoverschotten, en de Amerikaanse arbeider het onderspit delft.

Meer dan vijftig landen buigen voor Trumps aanpak

Trump hertekent dat speelveld. Niet vanuit ideologie, maar vanuit belangen. En niet zomaar uit de losse pols, maar met scenario’s in de achterzak. Elk mogelijk antwoord van de tegenpartij is doordacht. Elk risico is gewogen. En het doel is helder: een betere positie voor de VS, of beter nog, een eerlijke kans voor de arbeider in Michigan, Pennsylvania of Ohio.

Von der Leyen geeft zich over aan Trumps visie

Vandaag, op 7 april 2025, kleuren sommige beurzen opnieuw groen. De paniek ebt weg. En de markten, die snel en hard oordelen, beginnen te beseffen dat er iets fundamenteels aan het veranderen is. Dat Trump misschien wel een punt had. Dat de architectuur van de WTO, zoals die de afgelopen dertig jaar is uitgebouwd door technocraten en multinationals, welvaart heeft gebracht — maar vooral voor henzelf. Niet voor de man op de fabriekvloer.

Steun DDS! De Dagelijkse Standaard vecht tegen de stroom in en brengt u het nieuws en de opinie die de mainstream media vaak voor u verzwijgen. Maar dit belangrijke werk kost geld en wij zijn volledig afhankelijk van de steun van onze lezers. Wilt u dat wij doorgaan? Help ons dan met een donatie via BackMe! Elke bijdrage, groot of klein, helpt ons om uw stem te blijven vertegenwoordigen en de strijd voor een écht rechts geluid voort te zetten. Doneer nu via: https://dds.backme.org/

Handelspolitiek Trump is een broodnodige correctie

Trump heeft dat altijd gezien. En hij heeft het aangedurfd om die realiteit onder ogen te brengen, en te corrigeren. Niet met mooie woorden, maar met harde daden.

Watch my words.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten