Winnaar Tsjechische verkiezingen kiest voor koers-Orbán: "Ik wil in de EU immigratie bestrijden"

Geen categorie22 okt 2017, 20:00
Het Oost-Europese / Midden-Europese pact begint steeds duidelijker vormen aan te nemen.
Onlangs won in Oostenrijk rechts de verkiezingen. Zowel de grootste partij van het land, de conservatieve ÖVP van Sebastian Kurz, en de FPÖ zijn euro- én immigratiekritisch. Brussel kan zich dus opmaken voor behoorlijk wat kritiek vanuit Wenen van nu af aan.
Oostenrijk zal daarbij vrijwel zeker een koers varen die te vergelijken is met die van Hongarije onder haar charismatische leider Viktor Orbán. De Hongaarse premier staat bekend als een fel criticus van de manier waarop Brussel steeds meer macht naar zie toetrekt én onbeperkte immigratie oplegt aan alle lidstaten. Kurz en Orbán zijn wat dat betreft ideologische bondgenoten -- bondgenoten waar de EU nu al genoeg van heeft.
Ook Polen verzet zich al tijden tegen de Europese immigratiepolitiek. Net als Hongarije en nu ook Oostenrijk heeft dat land helemaal geen trek in open grenzen en een continue staat van 'verandering.' Polen zijn trots op hun land en cultuur. Dat die evolutionair verandert, soit, maar opgelegd van bovenaf, en dan ook nog eens door het gehate Brussel? Nee, dank u.
Hoewel Brussel nu al klaar is met die drie landen komt er nog eens een derde immigratie- en EU-kritisch land bij: Tsjechië. Op 20 en 21 oktober (gisteren en eergisteren) mochten Tsjechen stemmen. Dat deden ze massaal op ANO 2011 van Andrej Babis. Zijn partij ontving 29,6 procent van de stemmen, wat neerkomt op 78 zetels in het 200-zetels tellende Tsjechische parlement.
En nee, daar zal Brussel allerminst blij mee zijn. Babis is namelijk helemaal niet gediend van de beslissingen die Brussel dag in, dag uit maakt. Hij heeft dan ook al aangekondigd dat hij naar de Europese instanties zal stappen om daar luidkeels te verkondigen wat er moet veranderen. En snel een beetje.
Het belangrijkste thema is, wat Babis betreft, "een oplossing op het gebied van migratie, de strijd tegen immigratie." Daarbij kijkt hij niet alleen naar de landen van de Visegrádgroep -- Hongarije, Tsjechië, Slowakije en Polen -- maar ook naar, jawel, Oostenrijk. Volgens hem is een bondgenootschap met Sebastian Kurz namelijk niet meer dan logisch. "De Visegrad-groep heeft verdere bondgenoten nodig, we hebben Oostenrijk en andere landen nodig, in de Balkan, Slovenië, Kroatië of misschien wel andere."
Hoewel veel Nederlanders ongetwijfeld nog nooit van Babis gehoord hadden tot vandaag wordt hij in Tsjechië zelf vergeleken met Donald Trump. Ook hij is een miljardair én een echte populist. Oh ja, en hij is ook nog eens kritisch op immigratie (zoals de citaten hierboven bewijzen) én alles behalve politiekcorrect. Nee, dat betekent niet dat hij 'extreemrechts,' linkse meelezers, dat is hij zelfs helemaal niet. Hij wil bijvoorbeeld met alle partijen praten om een coalitie te vormen behalve met de échte extreemrechtse partij in Tsjechië.
Opvallend genoeg -- nou ja, opvallend: ergens best wel logisch -- hebben zowel de Christen-Democraten als de Sociaal-Democraten samenwerking met Babis al uitgesloten. Dat is wat merkwaardig omdat die partijen echt een enorme nederlaag geleden hebben en dus best iets minder arrogant mogen zijn. Zo moesten de Christen-Democraten genoegen nemen met een magere 11,3 procent van de stemmen en de Sociaal-Democraten zelfs met 7 procent. Net als in Nederland zijn Tsjechische sociaaldemocraten nu dus een marginaal partijtje geworden.
Veel van die kiezers van de christendemocraten en de sociaaldemocraten zijn uiteindelijk terechtgekomen bij Babis. Hij beloofde kiezers dat hij de belastingen zal verlagen, de Europese grenzen zal dichtspijkeren zodat geen enkele 'vluchtelingen' Tsjechië binnenkomt, én dat hij zijn land "als een bedrijf zal besturen." Klaarblijkelijk hadden zijn landgenoten daar wel oren naar.
En Brussel? Daar zijn ze ongetwijfeld weer depressief. Maar ja, dat is over het algemeen natuurlijk goed nieuws voor de gewone man.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten