De heren kiezen er bewust voor om 'naïef' te zijn.
Tijdens De Avondetappe van gisteravond lieten Edwin Winkels en Mart Smeets maar weer eens zien (of horen eigenlijk) dat ze geen enkele journalistieke kwaliteiten dan ook bezitten.
De heren haalden er namelijk een schema bij van tijdrecords op de laatste klim van gisteren, de Ax 3 Domaines. Wat schokte de wielerwereld? Froomes tijd was vergelijkbaar met die van toppers als Lance Armstrong en Jan Ullrich tijdens hun hoogtijdagen - en dus ook tijdens de hoogtijdagen van dopinggebruik in de wielrennerij.
Dat is verdacht. Heel verdacht zelfs. Winkels en Smeets insinueerden dat ook even... maar deden meteen een stap terug toen de aanwezige Tim Krabbé daar tegen in ging door te zeggen dat journalisten 'naïef' zouden moeten zijn en dat soort gedachten helemaal niet onder woorden mogen brengen. Volgens hem waren dat beschuldigingen 'uit het niets', wat journalistiek onverantwoord zou zijn, etc.
Winkels en Smeets sputterden een beetje tegen, maar het was duidelijk dat ze het daar eigenlijk wel mee eens waren. Ze bedankten Krabbé nog net niet.
Denk daar even rustig overna: als journalist mag je Froomes tijd dus niet vergelijken met die van Armstrong en Ullrich. Nee, je moet feiten, dat al die andere toptijden gereden zijn met doping, gewoon negeren. Dát is wat een échte journalist doet.
Wat een flauwekul. Juist als journalist mag je niet naïef zijn. Smeets en Winkels moeten dit soort kanttekeningen erbij durven zetten. Als ze dat niet doen mogen ze zich wat mij betreft prima fans noemen, maar journalisten? Neen.
Hoe ze dan met doping moeten omgaan? Door er open en eerlijk over te praten. Ja, dat houdt dus ook in dat ze duidelijk maken dat doping altijd bij wielrennen heeft gehoord; de prestaties die we vragen van professionele renners zijn (bijna) onmenselijk. Zo raar is het dus niet dat ze middelen gebruiken die ze bijvoorbeeld helpen herstellen.
En ja, als iemand er torenhoog boven uitsteekt mag je daar als journalist best vraagtekens bij zetten, zeker als je ziet dat die wielrenner een berg net zo snel is opgegaan als notoire dopinggebruikers als Armstrong, Ullrich, Pantani, etc.
Juist door daar eerlijk over te zijn zal het vertrouwen van de gemiddelde wielerfan in zowel de wielrennerij als in de media toenemen. Sterker nog, je ziet in Nederland al een ontwikkeling dat steeds minder mensen zich druk kunnen maken om doping. In andere landen is dat nog steeds niet bon ton, maar Nederlanders beginnen steeds meer te beseffen dat het er nu eenmaal bijhoort. Voor romantici is dat misschien naar, maar voor mensen die het wielrennen in al zijn schoon- en wreedheid een warm hart toedragen, is dat juist een bijzonder gezonde en welkome ontwikkeling.
Jammer dat Winkels en Smeets dat niet (willen) begrijpen.
Overigens tonen beide heren, maar met name Smeets, dit jaar natuurlijk aan dat de NOS volgend jaar maar iemand anders moet vragen om de Avondetappe te presenteren. Niemand kan dit namelijk nog serieus nemen.
Kijk de uitzending van De Avondetappe
hier terug.