Maurice de Hond heeft weer een peiling gedaan. Daaruit blijkt dat 79 procent van de Nederlanders weinig vertrouwen heeft in de eurodeal en denkt dat er binnenkort weer geld naar Griekenland moet. En 55 procent is van mening dat er slechts halfzachte maatregelen genomen zijn om de euro te redden. Aardig detail: toen ik het woord 'halfzacht' intikte om een plaatje voor deze post uit te zoeken, stuitte ik vanzelf op het bovenstaande lirebiljet. Blijkbaar geldt alles wat met Italië en de openbare financiën te maken heeft als halfzacht.
Wat had ik zelf op de vragen van De Hond geantwoord? Ik zou waarschijnlijk ook bij de 79 procent hebben gehoord die er 'weinig vertrouwen' in heeft. Met scepsis zit je altijd goed. En het zou best kunnen dat Griekenland straks weer een beroep op ons doet. Anderzijds behoor ik ook tot de 35 procent van de ondervraagden die 'optimistischer' zijn over het redden van de euro na de deal van afgelopen woensdagnacht. Zou er namelijk geen deal zijn gesloten, dan was het uit geweest en was ook de laatste strohalm dat Europa alleen onder hoge druk tot overeenstemming kan komen afgebroken. Als de nood het hoogst is, is de reddding nabij. Aan die strohalm houden de markten zich vast. Zij maakten zich na het afwaarderen van de 'alles-of-niets-top' van afgelopen zondag al niet al te druk en vertrouwden erop dat er dan op woensdag wel iets zou komen. Zo geschiedde. Zolang de markten enigszins kunnen rekenen op een gezamenlijke Europese 'oplossing' is het goed genoeg. Dat wil zeggen: dan breekt het lijntje niet en blijft het idee bestaan dat de landen van de eurozone elkaar niet laten vallen. Als dat idee verloren gaat, is de hele euro verloren. Ik denk dat Angela Merkel, die weer een ijzersterke week achter de rug heeft waarin zij iedereen naar haar hand zette, zoveel prestige in het redden van de euro heeft geïnvesteerd, dat zij Nicolas Sarkozy niet kan loslaten. Het is een verstandshuwelijk waar ik voor '100 procent' vertrouwen in heb. Die euro zal blijven voortbestaan. De vraag is tegen welke prijs.
Deze vraag stelt Maurice de Hond niet. Dat 55 procent van de Nederlanders denkt dat er slechts 'halfzachte' maatregelen zijn genomen, suggereert dat die 55 procent ook graag ziet dat er eindelijk eens spijkers met koppen worden geslagen. Maar is dat waar en wat betekent dat? Uittreden uit de euro wordt als optie gezien, maar als Nederland zoiets zou doen breekt in heel Europa een pandemonium uit. Nederland is veel te halfzacht om zoiets aan te durven, dus een reëel scenario is dat niet. 'Keiharde maatregelen' verlangen we alleen van de probleemlanden. Zij moeten hun zaakjes op orde krijgen. Wij willen geen centje pijn lijden, want wij hebben al zo hard gewerkt en zo nijver gespaard. In werkelijkheid zal ook Nederland op de blaren moeten zitten, al zal dat minder zijn dan de Zuid-Europese landen, voor wie de eurodeal nu al allerminst 'halfzacht' is. Zij staan al deels onder curatele, van de financiële markten, van Brussel en van de sterke landen, en moeten keiharde hervormingen doorvoeren die echt pijn gaan doen. Wij niet. Het idee dat veel Nederlanders hebben dat de Grieken, Italianen, Spanjaarden en Portugezen op onze kosten gewoon door kunnen gaan met hun halfzachte leventje, zal denk ik telkens weer door opiniepeilingen van Maurice de Hond worden bevestigd. Maar het is hypocriet. Zou er een meerderheid van de Nederlanders te vinden zijn die 'keiharde maatregelen' voor het eigen volk ondersteunt? Ik dacht het niet. Laten we daarom blij zijn met de halfzachte eurodeal van afgelopen week. Want halfzacht is voor ons gepamperde Nederlanders altijd veel gerieflijker dan keihard. In die zin verschillen wij in niets van al die bedriegelijke Zuid-Europeanen die keihard en zonder met de ogen te knipperen op andermans kosten leven.