De PVV-leider haalt keihard uit naar de overeenkomst tussen Turkije en de Europese Unie. Mark Rutte en Angela Merkel zijn tevreden met de principe-overeenkomst tussen Turkije en de Europese Unie over het terugdringen van de asielstroom, maar tegelijkertijd zwelt de kritiek aan:
Turkije bepaalt, dankzij de slappe knieën van de VVD, aldus Geert Wilders. Hij loopt hiermee vooruit op de verdere besprekingen tussen Turkije en
EU-leiders, die komende week zullen plaatsvinden. Hierbij zullen de details van de gemaakte afspraken worden uitgewerkt. Die afspraken houden in dat Turkije de vluchtelingenstroom naar Griekenland moet tegenhouden, en illegale asielzoekers moet terugnemen. In ruil daarvoor zullen er vanuit Turkije asielzoekers worden opgenomen in de EU. Op die manier, is het idee, komt de immigratiestroom onder controle.
De deal kent een "één-op-één"-mechanisme. Voor elke vluchteling die Turkije terugneemt, gaat er ook weer één vanuit Turkije naar de EU. In ruil voor de Turkse hulp geeft de EU hen zes miljard euro om de opvang van asielzoekers in Turkije zelf te regelen, en mogen Turken voortaan visumvrij reizen naar de EU. Bovendien worden de onderhandelingen over Turks EU-lidmaatschap weer geopend.
Wilders is kritisch over de deal, omdat het nog maar de vraag is of het aantal
vluchtelingen daadwerkelijk zal worden teruggebracht door de afspraken. Ook Arend-Jan Boekestijn, voormalig Kamerlid voor de VVD,
toont zich kritisch: hij betwijfelt of Turkije daadwerkelijk de stroom asielzoekers zal terugdringen die momenteel met bootjes naar Griekenland gaan. Immers, voor elke vluchteling die Turkije terugneemt, gaat er ook een asielzoeker vanuit Turkije richting de EU. Als er tienduizend bootvluchtelingen uit Griekenland worden teruggestuurd, kan Turkije dus alsnog tienduizend andere vluchtelingen naar Europa sturen.
Bovendien is het Turkse regime momenteel bezig met een totale machtsovername. Erdogan sloot deze week een belangrijke krant die kritisch was over zijn regering, en vormde deze om tot een pro-overheidsblad. Kritische journalisten zijn op hun hoede, en bovendien wordt de strijd tegen de Koerden flink opgevoerd. Erdogan bombardeert Koerden in Syrië en Irak die tegen ISIS vechten. Genoeg reden dus om niet met zo'n wannabe-dictator in zee te gaan.
Misschien, heel misschien, zal de deal met Turkije het aantal asielzoekers daadwerkelijk terugdringen. Maar tegen welke prijs? Het lijkt erop dat de Turken alles krijgen wat ze van de EU vragen, en het zou zomaar kunnen dat ze volgende week met nóg meer eisen komen. Als de EU daar dan weer mee akkoord gaat, wordt Wilders' gelijk bewezen: slappe knieën.