Geert Wilders bereidt zich voor op het politieke gevecht van zijn leven. En wat wil wat zeggen. De
PVV-voorman heeft immers al behoorlijk wat politieke veldslagen achter de rug.
In gesprek met de Britse krant de
Financial Times zegt Geert Wilders dat hij voor uittreding van Nederland uit de
EU zal pleiten als Britse kiezers volgende maand voor een zogenaamd
Brexit stemmen. Wat hem betreft is dat dan hét teken dat Nederland ook zijn onafhankelijkheid terug moet krijgen door helemaal uit de EU te stappen.
Om dat te bewerkstelligen wil hij dan
een referendum organiseren:
Mr Wilders says that if Brexit happens, he will “immediately” propose a referendum on Dutch exit from the EU.
Sitting in front of a portrait of Winston Churchill, Britain’s wartime leader, in his office, he told the FT: “When after Brexit it turns out that the lights don’t go out and war doesn’t come, that could be an enormous stimulus not just for the Netherlands but for several countries to think of leaving.”
Vorige maand mochten we al naar de stembus om onze mening uit te spreken over het EU-associatieverdrag met Oekraïne. De uitslag loog er toen niet om: een meerderheid van de kiezers was tegen het verdrag. Daardoor werd het kabinet in een hoek gedrukt: Rutte en co. moeten nu kiezen tussen het Nederlandse volk enerzijds, en de federale eurofielen in
Brussel anderzijds. Er bestaat weinig twijfel over de vraag welke kant zij uiteindelijk zullen kiezen (die van Brussel), maar het zorgt wel degelijk voor problemen voor het kabinet.
Hoewel veel Nederlanders nu nog aangeven voor voortdurend lidmaatschap te zijn in peilingen, zijn ze tegelijkertijd kritisch op de EU. Zo kritisch zelfs dat we elk Europees verdrag waarover we tot nu toe mochten stemmen hebben afgeserveerd. Dat wil wel wat zeggen.
De voornaamste reden dat een meerderheid van de Nederlanders het Europese project als puntje bij paaltje komt toch nog steunt is dat men bang is wat er gebeurt als we uit de EU stappen. Dat kon weleens veranderen als de Britten ons voorgaan en bewijzen dat je als Europees land prima kunt functioneren zonder deel uit te maken van de Europese superstaat.
Wilders begrijpt dat ook, wat dan ook de reden is dat hij al in de startblokken staat om aan de slag te gaan als er inderdaad een Brexit komt.
Zoals de Britten zelf zouden zeggen, the stakes are high. Een Brexit zou weleens het einde kunnen inluiden van de EU zoals we die nu kennen. Aan de andere kant geldt natuurlijk ook dat de EU waarschijnlijk sterker dan ooit zal zijn als de Britten uiteindelijk toch voor het lidmaatschap kiezen; dat zal Brussel alleen maar sterken in diens positie dat het meer macht wil en werkelijk een federale superstaat wil creëren in Europa.
Als er een Brexit komt kunnen we ons dus opmaken voor een enorme politieke veldslag, één die haar gelijke niet kent in de afgelopen decennia.