Vandaag blijkt dat deugpartij D66 toch iets langer op de blaren moet blijven zitten dan gedacht. Na de nederlagen in bijna iedere gemeente vorige week bij de gemeenteraadsverkiezingen die Alexander Pechtold nog als het behalen van zilver bestempelde komt de partij wederom in de problemen. Ditmaal gaat het over de haastige afschaffing van het raadgevend referendum. Hierbij heeft D66 de belangrijke les te leren: haastige spoed is zelden goed.
D66 is bang voor de mening van het volk en daarom moest in februari van dit jaar snel een einde worden gemaakt aan het raadgevend referendum. D66 heeft alleen over het hoofd gezien dat je niet zo makkelijk van het volk afkomt door haastig even het referendum af te schaffen. Er lag nog een referendum op tafel, die over de sleepwet. Het antwoord dat vorige week werd gegeven was duidelijk: 49,5% is tegen de sleepwet met een opkomst van rond de 50%. Bij een 'tegen' moeten de partijen de sleepwet opnieuw onder de loep nemen, want zoals bij het Oekraïne referendum mocht deze uitslag niet in de prullenbak verdwijnen.
Bovendien is de kogel nog niet door de kerk. De Eerste Kamer laat wel heel lang op zich wachten. De donorwet (waar kanttekeningen bij geplaatst kunnen worden over de manier waarop deze een meerderheid kreeg) werd binnen no time door zowel de Eerste- als Tweede Kamer aangenomen. Dit is toch anders bij de afschaffing van het referendum. Op dit moment fileren experts de snelle afschaffing van het referendum. Het zit dus niet alleen 'de gewone man' niet helemaal lekker dat het raadgevend referendum zo snel werd afgedaan. Waarom laat de Eerst Kamer zo lang op zich wachten? Change of heart misschien? D66 kan er desondanks linksom of rechtsom altijd nog wel chocola van maken, zoals Kees Verhoeven die valt over de 4% blanco stem. Of wie weet zijn ze over een maand weer ineens vóór het raadgevend referendum. D66 de partij van kontendraaiers en mierenneukers.