1. Home
  2. Wie onrust zaait, zal wantrouwen oogsten

Wie onrust zaait, zal wantrouwen oogsten

Geen categorie26 jun 2013, 15:14
Alleen al in de eerste drie maanden van dit jaar nam in ons land het aantal mensen zonder baan met 50 000 toe.<--break-> Over het hele jaar gerekend kan het aantal oplopen tot 150 a 200 000.
De economie krimpt, de werkloosheid stijgt. Dat is het drama van 2013.
Dat 2013 en ook 2014 slecht zou worden weten we al sinds februari dit jaar. Sindsdien is het economisch alleen maar slechter gegaan.
Een consistent en vertrouwenwekkend antwoord op deze crisis is urgent. 
Maar het kabinet heeft sindsdien nog geen één besluit genomen. 
Wie onrust zaait zal wantrouwen oogsten en dat is precies waar het consumentenvertrouwen aan kapot gaat.
Eerst was er een bezuiniging van 4,3 miljard euro. Je kan het met de keuzes eens zijn of niet, maar het was een snelle start. Maar toen werd het als sneeuw voor de zon 6 miljard. 
Tijdens het debat in deze kamer over het sociaal akkoord is de motie Pechtold aangenomen. Het kabinet zegde toe zo snel mogelijk te besluiten over een aanvullend pakket zodat voor het reces hier nog over gepraat zou kunnen worden. Waar is dit pakket. Komt dit nu nog?
Het kabinet lijkt in de brief maar over één ding duidelijk: de omvang van de bezuinigingsoperatie. 6 mld euro netto omdat het moet van Brussel.
Waar is de premier gebleven die zei wij doen dit niet voor Brussel maar voor onszelf, voor de toekomst van Nederland.
Kan de premier garanderen dat in november niet een aangepaste nieuwe raming komt, en Europa het bedrag naar boven bijstelt?
En dan het sociaal akkoord.
De voorzitter van het MKB heeft er al geen fiducie meer in. Hoe zeker is dit kabinet nog van de steun van de polder als u straks 6 miljard gaat bezuinigen. Heeft u zich inmiddels niet in zoveel kronkels gedraaid dat u in augustus zonder vrienden koud en alleen op de stoep van het torentje staat.
Partijen buiten de coalitie wordt gevraagd mee te denken over maatregelen. Maar dan wel op de voorwaarden van deze coalitie.
De pijlers van het regeerakkoord “Bruggen Slaan”, mogen niet worden aangetast. En daar wringt de schoen. Want veel van de ellende van dit kabinet komt juist voort uit deze pijlers.
De eerste: de schatkist op orde brengen. Op zich goed maar bij dit kabinet betekent dit ten lastenverzwaringen. Slecht voor de economie. Hier doet het CDA niet aan mee.
Ten tweede Eerlijk delen: deze pijler vormt de motivering voor de ongekende nivelleringsoperatie van dit kabinet ten koste van de middengroepen
Duurzame groei: Helemaal mee eens, maar waar is de groei?  Als het kabinet serieus met het CDA wil praten over een zo structureel pakket als voor deze crisis nodig is dan moeten ook deze pijlers ter discussie komen.
Ik vraag de premier dan ook de eerste pijler anders uit te voeren, zonder lastenverhogingen.
Ten aanzien van de tweede pijler eerlijk delen moet dit vervangen worden door een eerlijke economie zonder nivelleren ten koste van de middengroepen. Niet de gouden bergen die collega Samsom gisteren beloofde.
Voor diegenen die dit verhaal willen kopen zeg ik: Pas op, Het risico van dit product is zeer hoog. 
Wat dan wel? 
Als het gaat om besparingen kan de coalitie eerst de eigen intensiveringen beperken. Voor 2014 staat er 1,7 miljard aan intensiveringen in het regeerakkoord. Hier moeten toch besparingen op gehaald kunnen worden vraag ik de minister president?.
Pijnloos? Neen. Maar zeg niet dat het niet kan. Ik heb hier eerder een motie over ingediend en aangehouden maar zie hier niks over in de brief van het kabinet. 
Is het kabinet bereid met de sociale partners om tafel te gaan zitten om de hervormingen te versnellen?
Minister Asscher geeft 600 miljoen uit aan omslachtige banenplanen met daarin de mogelijkheid voor een VUT-regeling. Maar dit levert structureel geen banen op hooguit verdringing van banen door gesubsidieerde arbeidsplaatsen.
Wil het kabinet dit bedrag inzetten voor structurele banengroei? Door samen met het MKB  in te zetten op het terughalen van banen in de maakindustrie naar Nederland?
Al in het voorjaar heb ik het kabinet gezegd bereid te zijn over loonmatiging te praten. Het was het eerste dat het kabinet in het zorgakkoord weer weggaf.
En toch is het vreemd: iemand die werk doet bij de politie, krijgt jaar in jaar uit de nullijn. Iemand die hetzelfde werk doet in de zorg krijgt jaar in jaar uit meer loon.
En waarom begint het verlagen van de topinkomens in de zorg pas in 2015, dat kan toch met alle andere salarissen mee in 2014.
Pijnloos komen we niet uit de crisis.
Maar het moet en het kan.
Mensen beseffen dat:
maar ze willen wel duidelijkheid,
En een eerlijke economie.
Dit was de spreektekst van CDA-fractieleider Sybrand van Haersma Buma bij het debat over de op handen zijnde extra bezuinigingen en lastenverzwaringen van zes miljard euro.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten