Een groep wetenschappers heeft deze week een doorbraak bereikt in de zoektocht naar een antwoord op de vraag of er een nieuwe regering samengesteld kan worden op basis van de Belgische verkiezingen van juni 2010. Onderzoekers van verschillende universiteiten zijn al anderhalf jaar bezig met het vraagstuk.
Gisteren vond men wetenschappelijk bewijs tegen de omstreden splitsingstheorie. Volgens deze hypothese zouden de verschillende politieke deeltjes van de federale constellatie niet langer door hetzelfde centrale orgaan aangestuurd worden.
Politiek natuurkundige Luc Pollemans van de Vrije Universiteit Brussel geloofde lange tijd in de aannemelijkheid van de theorie: "Deze week hebben we echter ontdekt dat een dergelijke constellatie nooit levensvatbaar kan zijn in verband met de aantrekkingskracht van de interne spanningsvelden rondom de oudere materie binnen de politieke organen die het meest centraal gelegen zijn. Hoe centraler de ligging, des te instabieler de politieke eenheid, door de sterke aantrekkingskracht van de beide polen van de electorale constellatie."
Met het verwerpen van de splitsingstheorie is de intrinsieke mogelijkheid van een nieuwe regering voor België waarschijnlijker geworden. Toch waarschuwt Pollemans voor optimisme: "Op sommige beelden van de laatste dagen zien we bewegingen die sterk wijzen in de richting van een regering, met alle kenmerken van dien. Echter, in de wetenschap draait gaat het erom dat je een hypothese kunt falsifiëren. Het voornaamste kenmerk van een kabinet is dat het valt, dus pas als dat gebeurt, kunnen we met zekerheid stellen dat het om een regering gaat. Eén ding is zeker: onder druk wordt alles vloeibaar."
De vraag of een nieuwe Belgische regering mogelijk is, houdt de wetenschappelijke wereld nu al maanden bezig. Volgens Pollemans kan het antwoord op de vraag meer informatie verschaffen over het ontstaan van ons zonnestelsel.