Het huidige kalifaat in Syrië en Irak is niet het eerste kalifaat. Haar voorgangers waren veel groter en ook veel gevaarlijker. Nog wel!
1517. Als christelijke jongen in hart en nieren moet ik dan denken aan Luther. Deze reformator sloeg de 95-stellingen aan de Slotkapel in Wittenberg. Hij zou er eeuwige roem mee verwerven. Duizenden kilometers verderop gebeurde er in 1517 echter ook iets opzienbarends. Een nieuw, islamitisch rijk zette haar opmars voort. Het Ottomaanse rijk. En terwijl Luther een beweging in Europa op gang zette, die haar weerga niet kende, veroverden de Ottomanen het rijk van de Mamelukken. Een nieuw kalifaat was geboren.
Dit enorme kalifaat lag twee keer aan de poorten van Europa. In 1529, net na de geboorte van dit kalifaat, en later, in 1683 nog eens. Twee keer was Wenen het lijdend voorwerp. Spannender is het in de wereldgeschiedenis niet vaak geweest. Bijna veroverden de Turken Wenen. Net op tijd bracht Polen redding. De grootvizier van de Ottomanen, Kara Mustafa, was veldheer en legerleider. Hij moest zijn meerdere erkennen in Jan Sobieski (zie tekening). Kara Mustafa werd 'thuis' in Turkije ter dood veroordeeld.
Verdeeldheid
Het Ottomaanse rijk kwam nooit meer tot aan de poorten van Wenen. Het was echter nog niet gedaan met dit enorme rijk. Pas in 1924 werd het rijk afgeschaft door Atatürk. Sindsdien is er geen kalifaat meer. De hoogtijdagen van een islamitisch imperium waren voorbij. Een eeuw lang gaat het Midden-Oosten gebukt onder ruzies, oorlogen, aanslagen en verdeeldheid.
Sinds enkele dagen is er echter een nieuw kalifaat. Hoe serieus we dit kalifaat moeten nemen, zal in de toekomst blijken. Vooralsnog is het qua omvang niet indrukwekkend. Het gebied rond de Eufraat en de Tigris. De twee paradijsrivieren zoals het RD (helaas, de artikelen staan tegenwoordig achter een betaalmuur) afgelopen zaterdag treffend opmerkte. De ambities zijn echter tomeloos.
Poging
Allereerst moet natuurlijk Jeruzalem worden veroverd. De Joden zijn voor veel moslims de ultieme doorn in het oog. Klein en inferieur. Dat kleine, inferieure landje is echter niet klein te krijgen. De strijders van de Islamitische Staat (IS) doen graag een nieuwe poging. Lijkt me gedoemd te mislukken, maar Israël is op haar hoede.
Naast Jeruzalem moet natuurlijk ook de Kaäba worden ingelijfd. Deze steen in Mekka is een islamitisch heiligdom. Saoedi-Arabië houdt dan ook haar hart vast. Niet voor niets stuurde het land al 30.000 militairen naar de grens met Irak. Over Wenen heb ik de Islamitische Staat (IS) nog niet gehoord. Wel over een andere, Europese stad.
Vaticaan
Rome! Abu Bakr al-Baghdadi, leider van de Islamitische Staat, wil dolgraag de hoofdstad van Italië veroveren. Zijn motivatie lijkt mij duidelijk. In Rome ligt het Vaticaan, het kloppende hart van het christendom. En dat ISIS niet zoveel met christenen heeft, bleek (schokkende beelden!) de afgelopen week wederom.
Gelukkig staan de legers van de Islamitische Staat nog niet aan de poorten van Rome. Zover zal het hopelijk (en waarschijnlijk) ook nooit komen. Al krijgt het kalifaat steeds meer aanhangers. Ook in Europa. Daarom moet het Westen op haar hoede zijn. Wie haar tegenstander onderschat, staat immers al met 1-0 achter.
En dat geldt niet alleen tijdens het WK-voetbal.
U kunt mij volgen op Twitter onder de naam @MeijerHerman. Kijkt u ook eens op mijn site.