Oh, geweldig!
Ik heb fantastisch nieuws voor u dames en heren! Jawel! Volgens Het Parool is de werkloosheid in de eurozone het laagst sinds 2012! Is dat niet e-pisch?
De werkloosheid kwam uit op 11,2 procent van de beroepsbevolking, tegen 11,3 procent in december en 11,8 procent in januari 2014. Economen hadden in doorsnee verwacht dat de werkloosheid 11,4 procent zou bedragen. Volgens Eurostat waren er in januari in het eurogebied 18 miljoen mensen werkloos. Dat zijn er 140.000 minder dan in december en bijna 900.000 minder dan in januari 2014.
En dat is niet alles. Nee, het gaat ook beter met de gehele Europese Unie. Kijk maar:
De werkloosheid in de gehele Europese Unie zakte in januari naar 9,8 procent, van 9,9 procent een maand eerder. In de gehele EU zitten 23,8 miljoen mensen zonder betaald werk.
Bijna 10 procent werkloosheid? Waar héb je het over? 23,8 miljoen mensen zonder baan? Ge-wel-dig. Ja, ja, echt een ongekend mooie prestatie van individuele Europese overheden en Brussel.
Echt, ik word helemaal warm van binnen als ik dit soort nieuws lees.
Wat zegt u daar? Is het gemakkelijk om dit soort statistieken te spinnen, bijvoorbeeld door mensen die hun zoektocht naar een baan hebben opgegeven gewoon te negeren? Ja, dat is wel zo, maar toch! De officiële werkloosheid dáált mensen! Als dat geen reden is voor een feestje weet ik het ook niet meer.
Oké, dat was dan even de pro-EU-propaganda, nu het eerlijke verhaal: bijna 24 miljoen werkloze mensen in de EU is dra-ma-tisch. We hebben het over een kwart van honderd miljoen. Dat zijn niet een paar arme drommels die toevallig thuis zitten, maar hele volksmassas die niet langer in hun eigen onderhoud kunnen voorzien.
De hoofdschuldigen van dit drama zijn, hoe kan het ook anders, individuele lidstaten en Brussel zelf. Zij hebben er de afgelopen jaren voor gezorgd dat De Staat groter werd in plaats van kleiner, dat belastingen verhoogd werden, en dat bedrijven daardoor minder producten konden verkopen dan voorheen. Als ze een klassiek-liberale oplossing hadden gevonden voor de economische crisis was de werkloosheid veel lager geweest.
Maar goed, dat mogen we natuurlijk niet zeggen; Vadertje Brussel houdt immers niet van feiten.