Wie denkt dat RTL haar lesje wel geleerd heeft na het hackingschandaal van donderdag, zit er stevig naast.
Donderdag wist een groep redacteurs van het RTL Nieuws zich te verlagen tot het laagst mogelijk niveau: ze hackten de social media-accounts van onder andere Kees van der Staaij (SGP) en Pieter Omtzigt (CDA), puur en alleen voor een beetje journalistieke sensatie. Dat hadden ze met een sisser kunnen aflopen door de beide politici hiervan privé op de hoogte te stellen, maar in plaats daarvan vonden ze het leuker om met de Twitter-account van Van der Staaij een bericht de wereld in te sturen dat ze hem gehackt hadden. Leuk joh!
Dat bericht alleen al bewijst dat het RTL hier niet ging om het wijzen van politici op hun zwakke beveiliging - dan zouden ze dit heel anders aangepakt hebben. Nee, het gaat hier puur om het behalen van wat sensatie, en vooral ook om een stevige portie bangmakerij. Vanuit onder meer de gehackte politici zelf kwam er een stormvloed aan negatieve reacties op deze misdadige actie - onder andere van onze eigen hand - maar dat lijkt geen excuses van de nieuwszender teweeg te kunnen brengen.
Sterker nog, RTL lijkt in een journalistieke verdedigingsmodus te zijn gegaan die haar weerga niet kent. Haar redactie doet haar uiterst best om artikelen de wereld in te gooien die maar zouden bewijzen dat ze er heel goed aan hebben gedaan om dit te doen: opeens verschijnen er allerlei berichten over politici die wel inzien hoe gevaarlijk hacks zouden kunnen zijn. Het meest trieste geval is wel een verhaal rondom MH17: u weet wel, die vliegramp waarbij honderden mensen, waaronder vele Nederlanders, het leven verloren nadat het door toedoen van Rusland uit de lucht werd geschoten. RTL doet niets liever dan nog even zout in de wonden te strooien en kopt vrijdagochtend met "Asscher durfde niet mobiel met Rutte te bellen na MH17". Wat volgt is een verhaal over dat vice-premier Asscher liever een vaste telefoon gebruikte om op zijn vakantie in Frankrijk naar Nederland te bellen, maar de RTL-maffia grijpt dit met beide handen aan om te komen met een jankverhaal over hoe gevaarlijk hacks wel niet zien. De laatste alinea komt dan ook niet als een verrassing:
Gisteren lukte het RTL Nieuws om in socialemedia-accounts van politici te komen. Daarop stelde Kamervoorzitter Khadija Arib per direct een team van deskundigen in dat Kamerleden moet ondersteunen en adviseren bij de beveiliging van hun accounts.
Ahja, nu weten we weer waarom dit verhaal opeens relevant is - alsof het gehele artikel dat er niet al dik bovenop legde. Het lijkt dus tijd geworden om RTL toe te voegen aan het lijstje waar de NOS al jaren toebehoort aan "media die je maar beter met een korreltje zout kunt nemen". Sterker nog: wat mij betreft mogen de mensen die dit misdrijf op hun geweten hebben snel voor het hekje verschijnen.