Afschaffen van het lage btw-tarief levert 9,2 miljard op. Mooi, omzetten in een IB-verlaging graag!
In antwoord op Kamervragen heeft staatssecretaris Frans Weekers (VVD) laten weten dat het - stapsgewijs - afschaffen van het lage btw-tarief tot, naar schatting,
9,2 miljard extra overheidsinkomsten zal leiden. Weekers heeft al toegezegd dat
zijn fiscale agenda niet een verhoging van de belastingdruk zal opleveren, doordat hij de inkomstenbelastingschijven wil verlagen naar respectievelijk 30, 40 en 50 procent (nu nog 33, 42 en 52 procent).
Een prima idee, eerder ook al voorgesteld door
de studiecommissie belastingstelsel - één van de vele discussieclubjes aangesteld door het vorige kabinet van uitstel en afstel. De gedachte achter de wijziging in de belastingmix is prima: verschuif de belastingdruk van meer verstorende naar minder verstorende belastingen. In de woorden van de studiecommissie:
Belastingen zullen altijd verstorende effecten met zich brengen. Op basis van de geschatte parameters in het econometrische model wordt in het rapport een aantal belastingsoorten gerangschikt naar hun verstorende effecten op het BBP per capita. Oplopend van weinig naar veel verstorende effecten ziet deze schikking er als volgt uit: vermogensbelastingen (met name immovable property) < indirecte belastingen < inkomstenbelastingen < vennootschapsbelasting. Daarnaast wijst het rapport uit dat een progressief belastingstelsel een negatieve invloed op BBP per capita heeft.
Het rapport concludeert dat een verschuiving van directe naar indirecte belastingen een positieve invloed op BBP per capita zal hebben.
Kortom: doen! Het verhoogde BTW-tarief is op zichzelf nadelig (ook voor mensen met een laag inkomen), maar dit wordt niet alleen gecompenseerd door het verlaagde IB-tarief, maar meer nog door de extra stimulans voor de economie die een lager IB-tarief oplevert.
Dat het kabinet vooropstelt wat goed is voor de economie - in plaats van wat goed is voor de staatskas - is alleen maar toe te juichen.